Noaptea de Sânziene. Ce este bine să facă fetele nemăritate

Principalele tradiții și obiceiuri din noaptea de Sânziene. Ce este bine să faci
Noaptea de Sânziene. Ce este bine să facă fetele nemăritate

Noaptea de Sânziene aduce în atenție foarte multe tradiții și superstiții. Celebrarea Sânzienelor este asociată cu sărbătoarea religioasă a Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul.

Astfel că Sânzienele se sărbătoresc pe data de 24 iunie și în tradiția populară mai poartă și denumirea de Drăgaica. Această sărbătoare care marchează mijlocul verii, vine cu multe obiceiuri pentru credincioși.

Noaptea de Sânziene – tradiții și obiceiuri

Sânzienele se sărbătoresc aproape de jumătatea verii și reprezintă sfârșitul muncilor agricole și începerea pregătirilor pentru recoltat. Sărbătoarea populară are anumite tradiții care trebuie respectate și pot să difere în funcție de zona geografică a țării.

La sate, fetele tinere nemăritate se adună să culeagă flori de sânziene pentru a le împleti în coronițe. După ce sunt gata, tinerele trebuie să arunce coronițele peste casă. Dacă o coroniță nu cade și rămâne pe casă, se spune că va urma o nuntă. De asemenea, fetele mai păstrează câteva petale de flori care se pun sub pernă. Astfel își vor visa ursitul.

În ziue de Sânziene, în alte zone se obișnuiește să se joace Drăgaica. Asta înseamnă că două fete se vor îmbrăca în niște costume speciale. Una poartă de obicei un costum bărbătesc, Drăgan, iar cealaltă costum femeiesc, Drăgaica.

Apoi fetele merg și joacă pe la case. Jocul lor constă în sărituri în formă de cruce și îmbrățișări. Sătenii care primesc Drăgaica, se spune că vor fi norocoși și vor scăpa de ghinionae. În plus, vor avea parte de recolte bogate și spor la muncile câmpului.

Ce nu trebuie să faci în ziua de Sânziene

De Sânziene trebuie să se respecte mai multe tradiții care vizează treburile casnice sau munca la câmp. Iată ce nu se face de Sânziene:

Nu se spală, nu se fac treburi casnice și nu se muncește la câmp.

Conform tradiției, dacă plouă în ziua de Sânziene e semn de belșug și se va face porumb și vin.

Dacă cucul nu mai cântă cu mult timp înainte de Sânziene, se spune că vara va fi călduroasă la început, apoi secetoasă. În schimb, dacă cucul va continua să cânte și după Sânziene, e semn că de războaie, foamete și alte rele.

Cine sunt Sânzienele și tradiții trebuie să se respecte de ziua lor

Conform credinței populare, Sânzienele sunt femei foarte frumoase, ca niște zâne. Acestea trăiesc în păduri sau pe câmpii. În noaptea de Sânziene se prind în horă, cântă și dansează dansul ielelor în locuri retrase, ascunse de ochii lumii.

Ele nu trebuie să fie văzute de nimeni. Cine le observă dansul, se va îmbolnăvi și nu se va mai vindeca.

Sânzienele apără holdele de grindină, ursesc fetele nemăritate și contribuie la înmulțirea plantelor și a animalelor.

Cei care nu respectă sărbătoarea Sânzienelor, vor fi pedepsiți prin boală. De asemenea, se mai spune că pot să aducă vijelii, furtuni și pot să lase plantele fără leac.

La răsăritul zilei de Sânziene, soarele se spală pe față. Cei care îl vor privi cu atenți, vor observa curgând apă în jos, sub forma unor raze lungi, strălucitoare.

Citește și Solstițiul de vară 2022. Tradiții și obiceiuri în cea mai lungă zi din an

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
7.7 9 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *