Iată că a venit și toamna, iar odată cu noul sezon apar și noi reguli pentru șoferi. Începând din 10 septembrie, atât conducătorii auto, cât și firmele de asigurări vor avea noi reguli cu privire la polițele auto RCA. Noile măsuri ar putea fi puse în aplicare începând de la finele lunii curente. Ce modificări apar din această lună, puteți afla în continuare.
Începând din 10 septembrie conducătorii auto și societățile de asigurări vor avea parte de noi reguli în ceea ce privește asigurarea RCA. Mai exact, cea mai importantă schimbare o reprezintă modul de completare a formularului de constatare amiabilă.
După cum bine știm, constatarea amiabilă se făcea în scris. Ei bine, șoferii au scăpat acum de această bătaie de cap, pentru că de acum formularul va putea fi completat online. Conform jurnaliștilor de la Antena 3, măsura va fi pusă în aplicare de la finele lunii septembrie.
Potrivit sursei citate, o a doua schimbare o reprezintă faptul că, societățile de asigurări își vor putea stabili tarifele individual, nu în funcție de cele de referință. Până în prezent, asiguratorii erau obligați să anunțe Autoritatea de Supraveghere Financiară cu privire la schimbarea tarifelor.
Ei bine, acest lucru nu mai este valabil. În consecință, companiile de asigurări își vor putea stabili tarifele individual, în funcție de canalele de distribuție. Cea de-a treia modificare vizează asigurarea netă pe cheltuieli. Concret, conducătorii auto pot primi diferite oferte de la mai mulți asiguratori pentru încheierea aceluiași contract de asigurare.
Veste nu tocmai bună pentru șoferii care circulă fără rovinietă, deoarece se majorează amenzile pentru această faptă. În luna august a intrat în vigoare Legea nr. 241. După cum prevede actul normativ menționat, cele mai mare amenzi pentru lipsa rovinietei le vor primi autovehiculele de transport persoane cu peste 23 de locuri disponibile.
„Din anul 2010 până în prezent, cuantumul amenzilor a rămas la același nivel. Asta, în timp ce cuantumul tarifului de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România exprimat în lei a crescut cu aproape 20%.
Astfel, valoarea amenzilor contravenționale s-a calculat ca fiind de două ori tariful anual de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România, pentru amenda minimă (S-a calculat ca fiind) de patru ori tariful anual de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România, pentru amenda maximă”, se arată în motivarea deciziei.
Înainte de intrarea în vigoare a noii legi, amenzile aplicate erau de până la 500 de lei. Acum, sancțiunile financiare pot varia între 275 și 550 de lei.