Trei noi sfinți vor fi introduși în calendarul creștin ortodox. Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a decis la ce dată vor fi aceștia sărbătoriți. Cine sunt și cum au ajuns să fie considerați sfinți?
Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a decis introducerea a trei noi sfinți în calendarul creștin ortodox. Ei vor fi serbați, anual, în datele de 7 septembrie, 2 iulie și 28 august. Este vorba despre Casiana Imnografa, Sfântul Ierarh Ioan Maximovici și Sfântul Cuvios Iosif Isihastul.
Sfânta Casiana s-a născut între anii 805 – 810 la Constantinopol și provenea dintr-o familie bogată. Odată cu trecerea anilor, ea a devenit o tânără femeie foarte frumoasă și inteligentă. Potrivit a trei croncari bizantini, Simeon Metafrastul, Gheorghe Monahul și Leon Grămăticul, Casiana a participat la o „înfățășare a mireselor” organizată pentru Teofil Iconoclastul de mama sa vitregă, Împărăteasa-Mamă Aufrosina. Fascinat de frumusețea ei, tânărul împărat i-a spus: „Prin femeie au intrat în lume cele josnice”, fâcând referire la păcatul Evei. Casiana a răspuns fără tăgadă: „Și prin femeie au venit și cele mai alese”, referindu-se la întruparea lui Hristos prin Fecioara Maria.
Următoarele date despre Casiana vorbesc despre cum ea a întemeiat, în 843, o mănăstire de călugărițe în vestul Constantinopolului, devenind și prima stareță a lăcașului de cult. Se spune că Sfânta Casiana a intrat în monahism din cauza neputinței de a se mărita cu Teofil, însă este posbil, potrivit Sfântului Teodor Studitul, să fi avut și alte motive.
Sfântul Ierarh Ion Maximovici s-a născut în Harkov, Rusia, dintr-o familie renumită pentru evlavia și patriotismul său. Cel mai de seamă reprezentant al familiei Maximovici a fost chiar ierarhul Ioan, mitropolit al Tobolsk-ului, scriitor și poet duhovnicesc al Siberiei, care a avut prima misiune ortodoxă în China și a săvârșit multe minuni. A fost canonizat în 1916, moaștele sale fiind păstrate la Tobolsk.
Cuviosul Iosif Isihastul s-a născut în anul 1898 în Insula Paros din Grecia, fiind botezat cu numele de Francisc. În adolescență, a muncit în portul Pireu, apoi a făcut armata. Este considerat principalul autor al actualei restaurări a tradiției rugăciunii inimii din Muntele Athos, fiind foarte apreciat și pentru învățăturile pe care ucenicii săi le-au transmis în comunități.
Pe lângă înscrierea celor trei sfinți în calendar, sinodul a mai luat și alte decizii privind cinducerea internă și aducerea unor moaște în România. Sfântul Sinod l-a ales prin vot secret pe Preacuviosul Părinte Arhimandrit Paisie Teodorescu, vicar patriarhal, în demnitatea de Episcop-vicar patriarhal, urmând să poarte titulaura de Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul. De asemenea, Sfântul Sinod l-a ales prin vot secret pe Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nectarie Petre, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei. El va purta titulatura de Preasfințitul Părinte Nectarie de Bretania.