Noi sfinți în calendarul creștin ortodox. Cine sunt și data la care vor fi prăznuiți

Mai marii Bisericii Ortodoxe Române au decis introducerea unor noi sfinți în calendarul creștin ortodox
Noi sfinți în calendarul creștin ortodox. Cine sunt și data la care vor fi prăznuiți

Trei noi sfinți vor fi introduși în calendarul creștin ortodox. Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a decis la ce dată vor fi aceștia sărbătoriți. Cine sunt și cum au ajuns să fie considerați sfinți?

Noi sfinți sărbătoriți de creștini ortodocși

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a decis introducerea a trei noi sfinți în calendarul creștin ortodox. Ei vor fi serbați, anual, în datele de 7 septembrie, 2 iulie și 28 august. Este vorba despre Casiana Imnografa, Sfântul Ierarh Ioan Maximovici și Sfântul Cuvios Iosif Isihastul.

Sfânta Casiana s-a născut între anii 805 – 810 la Constantinopol și provenea dintr-o familie bogată. Odată cu trecerea anilor, ea a devenit o tânără femeie foarte frumoasă și inteligentă. Potrivit a trei croncari bizantini, Simeon Metafrastul, Gheorghe Monahul și Leon Grămăticul, Casiana a participat la o „înfățășare a mireselor” organizată pentru Teofil Iconoclastul de mama sa vitregă, Împărăteasa-Mamă Aufrosina. Fascinat de frumusețea ei, tânărul împărat i-a spus: „Prin femeie au intrat în lume cele josnice”, fâcând referire la păcatul Evei. Casiana a răspuns fără tăgadă: „Și prin femeie au venit și cele mai alese”, referindu-se la întruparea lui Hristos prin Fecioara Maria.

Următoarele date despre Casiana vorbesc despre cum ea a întemeiat, în 843, o mănăstire de călugărițe în vestul Constantinopolului, devenind și prima stareță a lăcașului de cult. Se spune că Sfânta Casiana a intrat în monahism din cauza neputinței de a se mărita cu Teofil, însă este posbil, potrivit Sfântului Teodor Studitul, să fi avut și alte motive.

Sfântul Ierarh Ion Maximovici s-a născut în Harkov, Rusia, dintr-o familie renumită pentru evlavia și patriotismul său. Cel mai de seamă reprezentant al familiei Maximovici a fost chiar ierarhul Ioan, mitropolit al Tobolsk-ului, scriitor și poet duhovnicesc al Siberiei, care a avut prima misiune ortodoxă în China și a săvârșit multe minuni. A fost canonizat în 1916, moaștele sale fiind păstrate la Tobolsk.

Cuviosul Iosif Isihastul s-a născut în anul 1898 în Insula Paros din Grecia, fiind botezat cu numele de Francisc. În adolescență, a muncit în portul Pireu, apoi a făcut armata. Este considerat principalul autor al actualei restaurări a tradiției rugăciunii inimii din Muntele Athos, fiind foarte apreciat și pentru învățăturile pe care ucenicii săi le-au transmis în comunități.

Pe lângă înscrierea celor trei sfinți în calendar, sinodul a mai luat și alte decizii privind cinducerea internă și aducerea unor moaște în România. Sfântul Sinod l-a ales prin vot secret pe Preacuviosul Părinte Arhimandrit Paisie Teodorescu, vicar patriarhal, în demnitatea de Episcop-vicar patriarhal, urmând să poarte titulaura de Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul. De asemenea, Sfântul Sinod l-a ales prin vot secret pe Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nectarie Petre, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei. El va purta titulatura de Preasfințitul Părinte Nectarie de Bretania.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *