Programul Noua Casă se desfășoară și anul acesta, însă cu un buget total mai mic decât în 2023. Astfel, s-au schimbat criteriile de selecție, iar condițiile pentru a obține un credit sunt altele. Ce trebuie să faci ca să nu ți se respingă dosarul, atunci când aplici pentru Noua Casă 2024.
Achiziționarea unei locuințe este un pas important pentru fiecare persoană. După ce ai ales apartamentul sau casa pe care vrei să îl/o cumperi, trebuie să pui la punct dosarul pentru bancă, în cazul în care urmează să soliciți un credit prin programul Noua Casă. În primul rând, trebuie să te asiguri că dispui de avansul minim obligatoriu și de depozitul colateral solicitat.
După ce faci acest pas, trebuie să alegi banca de la care urmează să soliciți creditul. Mulți români aleg să lucreze cu banca la care au cardul pe care încasează salariul, însă nu este obligatoriu. Poți analiza ofertele de la mai multe bănci și să o alegi pe cea mai avantajoasă pentru tine.
Banca urmează să analizeze documentele și, dacă te încadrezi, va transmite către FNGCIMM (Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri) promisiunea de garantare, prin intermediul internetului.
Cei care aplică pot urmări traseul dosarului prin intermediul aplicației web Noua Casă. După ce analizează documentele, FNGCIMM poate aproba, poate respinge sau poate trimite înapoi dosarul, cu titlul de ”invalidat”, în cazul în care nu este complet. Acest lucru nu înseamnă că solicitarea este respinsă, ci că, probabil, lipsesc anumite acte de la dosar. Cele mai frecvente motive pentru invalidarea dosarului sunt:
Atunci când un dosar este invalidat, sunt specificate motivele pentru care este trimis la revizuire.
Citește și: Cum arată casa lui Elon Musk. Cel mai bogat om din lume locuiește în 35 de metri pătrați: “E micuță de tot”
Acest program guvernamental se desfășoară din anul 2020, fiind o continuare a programului Prima Casă. În anul 2023, au fost acordate în total 1.940 garanţii în valoare totală de 245.743.854 lei, cu o valoare a creditelor de aproximativ 485.518.906 lei.
În general, programul este accesat de persoane tinere, cu vârste între 25 și 35 de ani. Majoritatea finanțărilor acordate au fost pentru apartamente de două camere, cu valoare cuprinsă între 50.000 și 100.000 de euro.
”Noua Casă 2024 se acordă în lei, pentru achiziția unei singure locuințe, iar valoarea maximă a creditului pe care îl poți accesa este de:
- 66.500 euro – pentru locuințe al căror preț este de maxim 70.000 euro, avansul solicitat fiind de 5%;
- 119.000 euro – pentru locuințe al căror preț este de maxim 140.000 euro, în acest caz avansul solicitat este de 15%.
Dobânda este variabilă, calculată în funcție de Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), la care se adaugă o marjă fixă de cca 2%.”, se specifică pe site-ul Ministerului de Finanțe.