Noua lege a pensiilor. Ce schimbări apar pentru pensionari de la 1 ianuarie 2024. Femeile ar putea ieși la pensie la 65 de ani din 2035

Cu cât vor crește pensiile anul viitor.
Noua lege a pensiilor. Ce schimbări apar pentru pensionari de la 1 ianuarie 2024. Femeile ar putea ieși la pensie la 65 de ani din 2035

Noua lege a pensiilor a fost adoptată luni de Camera Deputaților și merge către promulgare la președintele Klaus Iohannis. Față de forma inițială a actului normativ, au fost aduse câteva schimbări importante. Iată care sunt principalele modificări.

Noua lege a pensiilor. Schimbări importante pentru pensionari de la 1 ianuarie 2024

După discuții interminabile, legea pensiilor a primit votul deputaților la începutul acestei săptămâni, după ce săptămâna trecută a fost adoptată de Senat.

Coaliția de guvernare își dorește ca până la finalul anului, actul normativ să fie promulgat, astfel ca începând de la 1 ianuarie să își producă efectele.

Au fost aduse și câteva modificări la noua lege a pensiilor față de actul legislativ inițial. Astfel, dacă până acum, unele pensii ar fi scăzut, în loc să crească după recalculare, acest aspect a fost rectificat, iar ele nu vor mai scădea, dar nici nu vor crește.

Te-ar putea interesa și: Categorii de români pentru care se reduce vârsta de pensionare. Ce prevede noua lege a pensiilor ce intră în vigoare de la 1 ianuarie 2024

Principalele prevederi ale actului legislativ. Cu cât vor crește pensiile anul viitor

Una dintre cele mai importante prevederi ale legii se referă la creșterea pensiilor. Anul viitor este prevăzută o majorare de 40% a acestora. De la 1 ianuarie, toate pensiile vor crește cu 13,8%. Acest lucru se întâmplă ca urmare a indexării cu indicele inflației.

În prezent, pensia minimă este de 1.125 de lei, iar începând cu 1 ianuarie 2024, va crește la 1.281 de lei.

De asemenea, legea prevede majorarea treptată a vârstei de pensionare, până în 2035, pentru femei și bărbați, până la 65 de ani.  În prezent, vârsta de pensionare pentru femei este de 62 de ani și o lună.

Totodată, s-a tabilit ca vârsta de pensionare a minerilor să rămână la 45 de ani, cum este și în prezent, nu la 47 de ani, așa cum era prevăzut în proiectul inițial

Potrivit noului act normativ, stagiul minim de cotizare va fi de 15 ani, iar cel complet de 35 de ani. Românii își vor putea cumpăra până la șase ani vechime.

Te-ar putea interesa și: Câți bani are în cont un român care a cotizat 15 ani la Pilonul II de pensii. Suma strânsă, de fapt

Mamele vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare

O altă noutate va fi reducerea vârstei de pensionare pentru femeile care au născut și crescut copii de-a lungul vieții, astfel:

  • un copil-șase luni
  • doi copii-un an
  • trei copii-un an și jumătate
  • patru copii-doi ani
  • cinci copii-doi ani și jumătate
  • șase copii-trei ani
  • șapte copii sau mai mulți-trei ani și jumătate

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *