Noua regulă pe care trebuie să respecte toți românii care stau la bloc. Amendă de 500 de lei, legea e clară

Se modifică legea pentru românii care stau la bloc

Scris de: Daoud Andra

17 Apr. 2023

Noua regulă pe care trebuie să respecte toți românii care stau la bloc. Amendă de 500 de lei, legea e clară

Un nou proiect de lege, care a primit deja vot favorabil în Parlament, îi vizează pe românii care stau la bloc. Dacă legea va fi promulgată, cetățenii care nu se supun vor putea fi amendați cu 500 de lei. Ce trebuie să facă toți românii care stau la bloc, în viitorul apropiat.

Modificarea care îi vizează pe românii care stau la bloc

O nouă inițiativă legislativă îi vizează pe cetățenii care locuiesc la bloc și tocmai a primit vot favorabil în Camera Deputaților, care a fost for decizional. Dacă legea primește și avizul președintelui Klaus Iohannis și este publicată în Monitorul Oficial, românii ar putea plăti cu 30% mai mult la asigurarea obligatorie a locuinței contra dezastrelor naturale (PAD).

Citește și: Ce nu ai voie să cari cu liftul. Toți românii care stau la bloc trebuie să știe asta

Acest tip de asigurare acoperă daune precum inundații, cutremure sau alunecări de teren, adică orice stricăciune a locuinței care poate fi provocată de natură și nu poate fi anticipată. În prezent, această asigurare costă în jur de 20 de euro pe an pentru locuințele confecționate din materiale moderne și 10 euro pe an pentru cele din materiale mai puțin rezistente.

În cazul unui dezastru natural, românii sunt despăgubiți cu 20.000 de euro (în primul caz) sau cu 10.000 de euro (în cel de-al doilea caz). Cuantumul asigurării obligatorii ar urma să crească cu 30%, iar românii care nu încheie o poliță de asigurare de tip PAD riscă amenzi în valoare de 500 de lei. Acești bani merg la bugetul autorităților locale.

Citește și: Care sunt orele de liniște la bloc. Legea spune clar

Noua regulă pe care trebuie să respecte toți românii care stau la bloc
Românii pot fi despăgubiți, în cazul unor dezastre naturale, în baza asigurării obligatorii

Ce prevede legea

„Prin PAD sunt acoperite daunele produse construcţiilor cu destinaţia de locuinţă de oricare dintre formele de manifestare a dezastrului natural, ca efect direct sau indirect al producerii riscurilor asigurate.
Suma asigurată ce poate fi acordată în temeiul prezentei legi, denumită în continuare sumă asigurată obligatoriu, este echivalentul în lei, la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţională a României la data încheierii contractului de asigurare obligatorie a locuinţei, a:
a) 20.000 euro, pentru fiecare locuinţă de tip A;
b) 10.000 euro, pentru fiecare locuinţă de tip B.”, se arată în legea nr. 260/2008.

Citește și: Motivul pentru care blocurile înalte din Japonia nu cad la cutremure. Un inginer a dezvăluit secretul lor

Amenzi pentru cei care nu fac curățenie în fața scării de bloc

O lege din 2022 îi obligă pe locuitorii de la bloc să participe la igienizarea spațiilor din jurul imobilului, însă nu toți fac acest lucru. Președinții asociațiilor de proprietari se plâng de faptul că unii locuitori de la bloc nu păstrează curățenia, aruncă pe geam diferite gunoaie sau chiștoace de țigări și nu participă la igienizarea spațiului verde.

Legea prevede amenzi în valoare de 40 de lei pentru locatarii de la bloc care murdăresc spațiul comun. Acestea nu îi descurajează însă pe oameni, ba chiar mulți nici nu știu despre obligația de a păstra curățenia în incinta scării de bloc și în jurul imobilului.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *