Spre deosebire de Anul Nou civil care începe la 1 ianuarie, Anul Nou bisericesc începe la 1 septembrie. Prima zi din luna septembrie a fost împrumutată pentru această sărbătoare de la evrei, care la această dată sărbătoreau atunci anul civil.
Evreii încep calendarul cu luna Tişri, adică cu septembrie. În prima zi a lunii, ei aveau zi de odihnă și Îi aduceau lui Dumnezeu jertfe.
Potrivit Tradiției, Mântuitorul Iisus Hristos a început activitatea publică la 1 septembrie, când a intrat în sinagogă și a citit cuvintele prorocului Isaia care profețeau despre Persoana Sa dumnezeiască: „Duhul Domnului este peste Mine, pentru că M-a uns ca să binevestesc săracilor; M-a trimis să vindec pe cei zdrobiţi cu inima; să propovăduiesc robilor dezrobirea şi celor orbi vederea; să slobozesc pe cei apăsaţi. Şi să vestesc anul plăcut Domnului” (Isaia 61, 1-2 şi Luca 4, 18-19).
De asemenea, un alt motiv pentru care Noul An bisericesc are loc la 1 septembrie este că, potrivit Legii Vechi, în această zi a început creația lumii.
Începutul Anului Nou bisericesc a fost instituit de Sfinții Părinți la Sinodul I de la Niceea. Au decis această dată în amintirea intrării lui Iisus Hristos în mijlocul adunării evreilor, vestind tuturor noul an.
Indiferent în ce zi din săptămână cade, în lăcașurile de cult ortodoxe se oficiază slujbe de mulțumire către Dumnezeu, denumite Te Deum.
Sfârșitul anului bisericesc și începutul Noului An se află sub semnul ocrotirii Maicii Domnului, care este prăznuită la 15 august (Adormirea Maicii Domnului) și 8 septembrie (nașterea Sfintei Fecioare Maria).
În Noul An bisericesc nu sunt restricții în ceea ce privește lucrul sau treburile casnice, așa cum se întâmplă la sărbătorile marcate cu cruce roșie. Dar este important ca un credincios să aibă un comportament cuviincios.
În această zi, creștinii merg la biserică, se roagă, aprind o lumânare și dau de pomană. De asemenea, credincioșii trebuie să aibă gândul curat, să sară în ajutorul semenilor și să manifeste bunătate față de cei din jur.
„Stăpâne Doamne, Dumnezeul nostru, Izvorul vieții și al nemuririi, Făcătorul a toată făptura văzută și nevăzută, Care ai pus vremile și anii întru a Ta stăpânire și îndreptezi toate cu iconomia Ta cea cerească și întru tot bună, mulțumim Ție pentru îndurările minunate pe care le-ai făcut asupra noastră în toată vremea trecută a vieții noastre și Te rugăm, întru tot Îndurate Doamne: binecuvântează cununa anului ce a sosit cu bunătatea Ta și păzește pe binecredincioșii creștini români de pretutindeni, pe păstorii și învățătorii noștri.
Înmulțește zilele vieții noastre întru sănătate deplină sufletească și trupească și ne dăruiește sporire în toate faptele cele bune. Dăruiește de Sus bunătățile Tale întregului Tău popor: sănătate și mântuire și întru toate bună sporire. Sfântă Biserica Ta, țara noastră cu toate orașele și satele, izbăvește-le de toată reaua întâmplare, dăruindu-ne tuturor pace fără tulburare.
Răzvrătirile eresurilor strică-le cu puterea Ta, iar pe noi întărește-ne, Doamne, întru iubirea Cea către Tine și între noi, ca să ne învrednicim cu inimă curată totdeauna a aduce mulțumire Ție, Părintelui Celui fără de început și Unuia Născut Fiului Tău și Preasfântului și bunului și de viață făcătorului Tău Duh, Dumnezeului Celui slăvit întru o Ființă, și a cânta preasfântului Tău nume: Slavă Ție, Dumnezeului și Binefăcătorului nostru, în vecii vecilor! Amin.”