Obișnuiești ca în fiecare an să arunci calendarul ortodox vechi la gunoi? Nu mai face acest lucru, pentru că este mare păcat. Și probabil acum te întrebi ce vei face cu calendarul sau calendarele din anii trecuți. Ei bine, răspunul îl afli din rândurile de mai jos.
Spre deosebire de calendarul civil care conține informații de natură astronomică sau socială, calendarul Bisericii noastre cuprinde numele sfinţilor sau ale sărbătorilor bisericeşti prăznuite în fiecare dintre cele 365 de zile.
Calendarul ortodox este împărțit în trei parioade, după cum urmează: Perioada Triodului, care are loc din Duminica Vameșului și a Fariseului și până la Învierea Domnului, Perioada Penticostarului – din ziua Paștilor și până în Duminica Tuturor Sfinților și Perioada Octoihului – din lunea de după Duminica Tuturor Sfinților și până în Duminica Vameșului și Fariseului.
Cea mai mare nelămurire a credincioșilor cu privire la calendarul creștin-ortodox este ce pot face cu el după ce au primit ori și-au cumpărat unul nou. Deși mulți obișnuiesc să îl arunce, această practică nu este recomandată.
Potrivit preoților, calendarul vechi nu trebuie aruncat la gunoi pentru că este păcat. Mai cu seamă, trebuie să ținem cont de faptul că pe calendarul Bisericii sunt imprimate icoane, chipuri de sfinți, miniaturi cu biserici sau alte astfel de imagini, iar acestea nu trebuie să ajungă sub nicio formă la coșul de gunoi.
Și totuși, ce facem cu calendarul când nu ne mai este util? Biserica recomandă ca în cazul în care dorim să păstrăm calendarul, să îl așezăm departe de locurile din locuința noastră pe care le frecventăm zilnic. Dacă însă nu dorim să-l păstrăm, nu aruncăm calendarul oricum și în orice loc, cu atât mai mult la coșul de gunoi.
Cel mai indicat lucru ar fi să decupăm mai întâi icoana de pe calendarul vechi și să o păstrăm, iar restul calendarului să fie reciclat sau ars și aruncat într-un loc curat, unde nu se aruncă alte deșeuri.
Icoanele sau celelalte imagini decupate din calendarul vechi pot fi utilizate în difrite moduri. Fie le păstrăm într-un album cu pagini goale, pentru a crea un fel de „istoric” al vieții noastre pământești. Fie le folosim ca semne de carte, fie le plastifiem și le oferim în dar oamenilor sărmani sau bătrânilor din azile și spitale.
Așadar, există multe moduri prin care să păstrăm calendarele sau icoanele imprimate pe acestea, însă este foarte important de reținut că imaginile cu sfinți sau biserici nu trebuie aruncate sub nicio formă.
Citește și: „Sfinții Trei Ierarhi 2023. Sărbătoare cu cruce roșie. Ce e bine să faci în această zi. Cele mai cunoscute tradiții”