În general, de sărbători, avem tendința de a găti ceva mai mult decât consumăm. Cozonaci, fripturi, ciorbe, drob, ouă vopsite, pentru care petrecem ore în șir în bucătărie. Nu mai vorbim de banii cheltuiți pentru toate aceste produse. Creativitatea este cea mai bună armă împotriva risipei alimentare. În acest articol, îți vom arăta cum poți folosi cozonacul, în moduri inedite, pentru a-i da o nouă viață și a nu-i irosi gustul delicios.
Dacă ți-au rămas de la masa de Paște, câteva felii de cozonac sau chiar un cozonac întreg, nici să nu te gândești să-l arunci, pentru că există modalități de a-l readuce la viață în ciuda uscăciunii. Această modificare a texturii nu afectează aroma cozonacului și chiar îl face un ingredient delicios pentru alte rețete de prăjituri.
Înlocuiește pișcoturile, din rețeta clasică de tiramisu, cu felii subțiri de cozonac. Alternează straturi de cozonac înmuiate în cafea, cu brânză mascarpone frecată cu zahăr pudră, și pudrează deasupra cu cacao. Lasă-l la frigider pentru câteva ore înainte de a-l savura.
Taie cozonacul în felii groase și prepară o combinație de ouă bătute cu lapte și puțină scorțișoară. Înmoaie feliile de cozonac în amestecul de ou și lapte și prăjește-le într-o tigaie unsă cu puțin ulei, până devin aurii. Servește-le cu sirop de arțar sau cu miere, și fructe proaspete pentru un mic dejun decadent.
Vezi și: Cât timp se poate păstra cozonacul în frigider. Nu trebuie să depășești această perioadă
Cozonacul uscat poate fi folosit pentru a prepara o delicioasă budincă. Taie cozonacul în cubulețe și așază-le într-un vas termorezistent. Amestecă ouă, lapte, zahăr, vanilie și scorțișoară, și toarnă amestecul peste cuburile de cozonac. Lasă-l să se înmoaie pentru câteva minute, apoi coace budinca la cuptor până devine aurie și pufoasă.
Taie cozonacul în cuburi și alternează straturi de cozonac cu fructe proaspete sau conservate și frișcă bătută într-un vas mare de sticlă sau cupe individuale. Poți adăuga și sos de ciocolată sau caramel între straturi pentru a adăuga mai multă savoare. Garnisește cu bucăți de cozonac și fructe în vârf, pentru un desert impresionant.
Mixează cozonacul rămas într-un blender sau într-un procesor de alimente până devine o pastă fină. Amestecă pasta de cozonac cu înghețată de vanilie sau de ciocolată, și pune compoziția obținută în congelator pentru a se întări. Veți obține o înghețată delicioasă cu arome de cozonac.
Taie cozonacul in felii, aproximativ de aceleași dimensiuni, așază-le pe un platou, pentru a forma baza tortului. Prepară un sirop din apă, zahăr și aromă de rom sau vanilie, pentru a înmuia feliile de cozonac. Adaugă crema, nivelează și adaugă un nou strat de felii de cozonac, acoperă cu cremă. Decorează cu fulgi de migdale, cu nuci sau cu fructe glasate.
Vezi și: Ce poți face cu ouăle rămase de la Paște. 5 rețete simple, delicioase și rapide