Ciorbele se numără printre cele mai populare mâncăruri din bucătăria românescă. Sunt alegeri delicioase și sățioase pentru masa de prânz, indiferent că sunt consumate ca atare sau însoțite de felul doi. La fel ca orice preparate, ciorbele au o serie de secrete pentru a ieși ca la carte. Evită această greșeală când prepari ciorba, dacă nu vrei să îi strici gustul și aspectul!
Ciorbele de carne sunt extrem de gustoase și hrănitoare. Atunci când bucățile de carne și oasele fierb în apă, ele lasă un gust deosebit, motiv pentru care aceste supe și ciorbe sunt preparate atât de des. Poți folosi zeama de la carne și pe post de stock, atunci când prepari alte mâncăruri, pentru un gust deosebit.
Citește și: Ce poți face dacă ciorba iese prea acră. Ingredientul banal care repară greșeala
Indiferent că pregătești supă sau ciorbă cu legume, fierberea cărnii este un pas foarte important. Pentru a obține o zeamă limpede și fără impurități, trebuie să îndepărtezi spuma care se formează la suprafața apei. Indiferent ce tip de carne pui la fiert, imporitățile și grăsimea se adună deasupra, în primele minute de când apa începe să fiarbă.
Pentru a le îndepărta eficient, focul trebuie să fie mic și să folosești o spumieră. Nu pleca de lângă aragaz până când nu se mai formează spumă, pentru că aceasta este greșeala care strică frecvent ciorba. Dacă nu este luată, spuma se transformă în particule care vor tulbura ciorba sau supa.
Se poate întâmpla să pui carnea la fiert și să îți ocupi timpul cu altceva, astfel încât să uiți de ciorba de pe foc. Dacă nu ai apucat să îndepărtezi spuma la timp și aceasta a ajuns să tulbure apa, există o soluție să rezolvi lucrurile. Ciorba nu este compromisă complet și nu este nevoie să arunci apa.
Poți rezolva problema folosind un albuș de ou. Trucul pe care puțini îl știu este foarte eficient și îți poate salva supa sau ciorba. Pune un albuș de ou crud în apă și lasă-l să fiarbă, ca și cum l-ai poșa. Pe măsură ce se încheagă, albușul va atrage impuritățile din apă și astfel vei obține o zeamă limpede.
Citește și: Cum se face ciorba rădăuțeană. Rețeta pe care trebuie să o încerci, ce să adaugi pentru un gust aparte
Când albușul este fiert și apa s-a limpezit, scoate-l din ciorbă. Continuă să prepari supa sau ciorba după rețeta preferată, adăugând celelalte ingrediente. De asemenea, nu uita că sarea se adaugă la final, când ciorba este aproape gata. Dacă o pui de la început, va face carnea să fiarbă mai greu și crește timpul de preparare a ciorbei.