De cele mai multe ori, când avem de gătit vinete prăjite sau coapte, acestea trebuie decojite pentru a putea fi folosite în preparatele noastre culinare. În timp ce mulți dintre noi facem acest lucru prin scufundarea lor în apă rece sau sub jetul de apă rece, ar trebui să renunțăm la această metodă, deoarece poate să afecteze gustul vinetelor. Citește în rândurile următoare dacă vrei să afli mai multe despre metoda corectă de a curăța vinetele și motivul pentru care ar trebui să renunți să le decojești sub apă.
Decojirea vinetelor poate părea un lucru simplu, dar metoda corectă este esențială pentru a păstra gustul lor autentic și textura delicioasă. Evitați greșeala de a le decoji sub un jet de apă rece, deoarece acest lucru poate afecta calitatea lor: se poate pierde o mare parte din aroma de fum al vinetelor coapte. Iată două metode de a decoji vinetele rapid și corect:
Vezi și Zacuscă de vinete ca acum 100 de ani. Gospodinele de la țară păstrează rețeta asta cu sfințenie
De multe ori ne-am pus întrebarea câte kilograme de vinete să cumpărăm pentru a prepara o salată sau chiar zacuscă. Ce cantitatea de vinete ne rămâne după coacere și decojirea lor? Răspunsul este că dintr-un kilogram de vinete, după coacere, decojire și scurgerea de lichid a pulpei, rămâne o cantitate de aproximativ 500-600 de grame. Astfel, dacă doriți să preparați o rețetă care cere un kilogram de vinete, necesarul de vinete crude va fi de două kilograme. Aceeași regulă se aplică și pentru ardeii grași sau capia.
Vezi și De ce să pui gălbenuș în salata de vinete. Nu vei renunța niciodată la acest truc formidabil