Nu face niciodată această greșeală când decojești vinetele coapte. Le vei strica tot gustul

Află de ce să nu decojești vinetele sub apă

Scris de: Oana Matei

05 Sep. 2023

Nu face niciodată această greșeală când decojești vinetele coapte. Le vei strica tot gustul

De cele mai multe ori, când avem de gătit vinete prăjite sau coapte, acestea trebuie decojite pentru a putea fi folosite în preparatele noastre culinare. În timp ce mulți dintre noi facem acest lucru prin scufundarea lor în apă rece sau sub jetul de apă rece, ar trebui să renunțăm la această metodă, deoarece poate să afecteze gustul vinetelor. Citește în rândurile următoare dacă vrei să afli mai multe despre metoda corectă de a curăța vinetele și motivul pentru care ar trebui să renunți să le decojești sub apă.

De ce să nu decojești vinetele sub apă

Decojirea vinetelor poate părea un lucru simplu, dar metoda corectă este esențială pentru a păstra gustul lor autentic și textura delicioasă. Evitați greșeala de a le decoji sub un jet de apă rece, deoarece acest lucru poate afecta calitatea lor: se poate pierde o mare parte din aroma de fum al vinetelor coapte. Iată două metode de a decoji vinetele rapid și corect:

Cum se curăță vinetele ușor și rapid

  1. Metoda la abur: după ce ai copt vinetele, pune-le imediat într-un bol acoperit cu un capac. Lasă-le deoparte timp de 10 minute. Astfel, cojile de vinete, prin aburul format, se vor înmuia și se vor desprinde ușor de pe pulpă.
  2. Metoda prin înfoliere: este un truc care a devenit viral, vara aceasta, pe rețelele sociale: după ce vinetele sunt gata coapte, scoate-le și înfășoară-le strâns în folie alimentară. Cu un cuțit taie capetele, opuse codițelor, și stoarce-le bine. Tot miezul vinetei va ieși prin spațiu format. Astfel, nu te vei mai chinui să cureți vânăta de cojițele carbonizate care rămân lipite pe miez.

Vezi și Zacuscă de vinete ca acum 100 de ani. Gospodinele de la țară păstrează rețeta asta cu sfințenie

Cum cântărim vinetele pentru rețetă?

De multe ori ne-am pus întrebarea câte kilograme de vinete să cumpărăm pentru a prepara o salată sau chiar zacuscă. Ce cantitatea de vinete ne rămâne după coacere și decojirea lor? Răspunsul este că dintr-un kilogram de vinete, după coacere, decojire și scurgerea de lichid a pulpei, rămâne o cantitate de aproximativ 500-600 de grame. Astfel, dacă doriți să preparați o rețetă care cere un kilogram de vinete, necesarul de vinete crude va fi de două kilograme. Aceeași regulă se aplică și pentru ardeii grași sau capia.

Vezi și De ce să pui gălbenuș în salata de vinete. Nu vei renunța niciodată la acest truc formidabil

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *