Nu lua pe tine hainele abia cumpărate fără să faci asta mai întâi. Trucul care te va scuti de multe necazuri

Vezi care sunt riscurile

Scris de: Oana Matei

27 Nov. 2023

Nu lua pe tine hainele abia cumpărate fără să faci asta mai întâi. Trucul care te va scuti de multe necazuri

Cu toții ne-am bucurat de acea senzație minunată atunci când achiziționăm haine noi, dar, adesea, nu ținem cont de un aspect important pentru sănătatea noastră: spălarea hainelor noi înainte de a le purta. Deși pare un gest banal, acest obicei are numeroase beneficii și poate fi considerat un adevărat truc care te va scuti de multe necazuri. De ce ar trebui să facem acest lucru? Iată câteva motive importante.

De ce ar trebui spălate hainele noi?

Primul motiv esențial pentru spălarea hainelor noi înainte de a le purta este igiena personală. Hainele noi sunt expuse în mod continuu mediului înconjurător, în magazine, în depozite și în timpul transportului. În aceste procese, pe haine se depun praf, murdărie și chiar bacterii sau alergeni care pot afecta pielea și cauza iritații ori reacții alergice. Spălarea hainelor înainte de purtare asigură îndepărtarea acestor impurități și protejează pielea delicată.

Substanțe chimice, coloranți

Pe lângă potențialele impurități, hainele noi pot conține, de asemenea, substanțe chimice reziduale din procesele de producție. Fabricanții utilizează uneori substanțe precum înălbitori, coloranți sau substanțe ce protejează materialul pentru a-i conferi un aspect mai atrăgător sau pentru a-l proteja pe termen scurt.

Totuși, aceste substanțe chimice pot provoca iritații sau reacții alergice la persoanele sensibile. Spălarea hainelor noi elimină substanțele chimice și asigură confortul în timpul purtării.

Un alt aspect important este menținerea aspectului original al hainelor. Chiar dacă par curate și impecabile, hainele noi pot conține reziduuri de la procesul de producție, cum ar fi vopseaua excesivă sau alte substanțe care pot deteriora materialul sau interfera cu aspectul estetic. Prin spălarea hainelor înainte de a le purta, se asigură îndepărtarea acestor reziduuri și garantarea unui aspect impecabil și proaspăt.

Plumbul, nichelul sau coloranții sintetici sunt substanțele toxice care pot cauza boli grave, precum saturnismul. Uniunea Europeană interzice folosirea acestora în industria textilă, dar interdicția nu este valabilă în țări din Asia. O dublă spălare este în general suficientă pentru a face să dispară aceste produse toxice folosite în industria textilă din unele națiuni.

Mărimi modificate

Prin spălarea hainelor noi putem evita problemele legate de mărimi. Unele materiale pot avea tendința de a se micșora sau de a-și modifica forma în urma spălării. Dacă hainele nu sunt spălate înainte de purtare, riscăm ca după prima spălare să observăm că acestea nu ne mai vin perfect, ceea ce poate fi frustrant și dezamăgitor.

De asemenea, unele haine noi pot avea etichete, cusături sau materiale, precum blugii, care pot fi rigide sau iritante. Spălarea poate face materialele mai moi și mai confortabile pentru purtare. Prin urmare, spălarea hainelor înainte de a le purta ne ajută să evităm astfel de situații neplăcute și să ne bucurăm de produsele pe care le-am achiziționat.

Nu știi câte persoane le-au probat

Un alt motiv pentru care îți recomandăm să speli hainele noi, înainte de a le purta, este că nu ești singura persoană care le-a probat. A trecut pe la multe persoane si fiecare poate veni cu propriile probleme dermatologice, unele dintre ele contagioase, transmisibile. Așadar, fie că alegi o cămașă probată sau o rochie care, aparent, nu a mai fost probată de altcineva, este mai sigur să o speli înainte de a o purta. Una dintre cele mai frecvente afecțiuni este dermatita de contact, cauzată de cel puțin un alergen.

Vezi și Cea mai simplă și eficientă metodă care elimină mirosul de mucegai din haine. Cu ce trebuie să le speli, de fapt

Cum se spală hainele noi

După ce ai citit motivele de mai sus, probabil te gândești că este obligatoriu să speli toate tipurile de îmbrăcăminte înainte de a le purta. Însă nu este și cazul hainelor de blană sau al pieselor de îmbrăcăminte care nu sunt în contact direct cu pielea.

Pentru a spăla hainele noi, pur și simplu citește eticheta și spală separat hainele noi cu un program scurt de spălare sau manual, cu apă la 60 de grade, pentru a elimina toți germenii care trăiesc în țesătură.

Dacă sunt țesături delicate care nu trebuie spălate la temperaturi ridicate, adaugă un detergent dezinfectant, precum un strop de înălbitor, câteva linguri de bicarbonat de sodiu sau o jumătate de cană de oțet alb.

Vezi și Trucul simplu pe care îl vei folosi mereu. Ce să pui în șifonier pentru ca hainele tale să miroase frumos mai mult timp

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *