Apa de la paste nu trebuie aruncată, potrivit marilor bucătari ai lumii. Aceasta poate fi folosită la diverse alte preparate, printre care sosuri și aluaturi.
Cu toții fierbem pastele, apoi le scurgem de apă, însă marii bucătari ne spun că nu ar trebui să mai facem asta. Apa în care au fiert pastele poate fi folosită în diverse alte feluri în bucătărie, de la sosuri și până la aluaturi. Specialiștii în gastronomie ne explică de ce ar trebui să păstrăm apa în care fierbem pastele.
Drept unul dintre cele mai rapid și ușor de preparat feluri de mâncare, pastele eliberează amidon în apa în care fierb. Apa cu un conținut ridicat de amidon poate fi folosită în multe feluri, inclusiv pentru sosul de paste. Pentru cel carbonara, de exemplu, de adaugă câte un polonic din apa cu amidon în care au fiert pastele.
Mai puteți păstra o cană cu apă pentru după ce este gata sosul. Pastele obsorb sosul cu care sunt amestecate, și se pot usca după răcire. Adăugați puțină apă în care au fiert ele și problema va fi rezolvată. Puteți fierbe și legume în apa de la paste. Apa cu amidon ajută fasolea, mazărea și lintea să se înmoaie mai repede și să aibă un gust aparte.
În ceea ce privește aluaturile, atunci când frământați incredientele pentru pâine, plăcinte sau pizza, folosiți apa de la paste în loc de apă plată. Astfel, veți obține un aluat subțire și elastic, fără să se rupă.
O altă întrebuințare a apei cu amidon este în grădinărit. După ce apa s-a răcit, puteți uda florile cu ea. Aceasta ajută plantele să atragă mai ușor substanțele nutritive din sol și să crească mai sănătos.