Fiecare persoană are acasă o sobă sau un șemineu pentru încălzire, mai ales în anotimpul rece. Deși suntem în secolul 21, în România încă mai există case, în special cele din mediul rural, care mai folosesc sobe pe lemne, pentru că nu sunt alimentate cu gaze naturale. Cenușa rezultată de la aceste lemne poate avea numeroase utilizări, de care nu știați până acum!
Dacă stați la casă și încă mai aveți sobe pe lemne, trebuie să știți că cenușa rezultată de la acestea poate fi reutilizată în alte scopuri. Totuși, trebuie să fiți atenți la ce puneți în foc. De regulă, lemnele tratate cu anumite substanțe chimice au câteva interdicții. Cenușa rezultată în urma arderii lor este nocivă și nu este este bine să o aruncați la întâmplare.
În schimb, cenușa rezultată de la lemnele netratate are câteva utilizări importante în gospodărie. Mai jos am întocmit o listă cu 10 întrebuințări foarte practice pentru oricine! Iată la ce poate ajuta cenușa de lemn:
Adăugați cenușă de lemn în baia de nisip a găinilor pentru a sufoca paraziții, cum ar fi acarienii, păduchii, puricii și căpușele. Este bine să aveți un loc amenajat cu nisip, însorit și fără buruieni sau pietre. Păsările adoră să își curețe penele în astfel de locuri.
Răspândiți cenușa într-un cerc larg în jurul fiecărei baze a tufelor de trandafiri. În acest mod, cenușa va îndepărta melcii care vor să atace plantele.
Cenușa de lemn este o substanță bazată pe plante, astfel conține mare parte din nutrienții esențiali care trebuie să existe într-un sol, pentru creșterea optimă a plantelor. Cenușa de lemn este formată din calciu (10-25%), magneziu (1-4%), potasiu (5-15%) și fosfor (1-3%), în funcție de tipul de lemn pe care l-ați folosit pentru foc. Așadar, puneți cenușa de lemn în grădină, dar nu foarte multă, pentru ca solul să nu devină foarte acid.
Cenușa este bogată în potasiu, calciu și fosfor, fix ce le place răsadurilor de roșii. Puteți pune cenușă la rădăcina lor, pentru a le ajuta să crească sănătoase.
Cenușa de lemn conține potasă (un anumit tip de sare numită și carbonat de potasiu) și este foarte utilă pentru a îndepărta gheața și zăpada de pe alei și poteci, într-un mod ecologic. Aceasta nu este dăunătoare pentru plante sau gazon.
Pentru a elimina mirosurile neplăcute din compartimentul unde țineți încălțămintea, puneți cenușă de lemn într-o cârpă sau într-un tricou vechi, apoi adăugați-l lângă pantofi.
Cenușa de lemn are proprietăți anti-bacteriale care previn infectarea unor răni deschise și, de asemenea, stopează rapid sângerările, la fel ca amidonul de porumb. Dacă presărați cenușă pe rănile deschise, vitamina K din aceasta ajută la vindecarea cheagurilor de sânge.
Citește și: Ce să presari în lada cu morcovi ca să rămână tari. Așa nu vor încolți până la primăvară, trucul din bătrâni
Împrăștiați cenușă de lemn pe podeaua cotețului pentru a reduce mirosurile neplăcute. Precum bicarbonatul de sodiu, cenușa de lemn este alcalină și astfel absoarbe și neutralizează mirosurile nedorite. Mai mult de atât, ajută la reducerea umidității din cotețul păsărilor.
Dacă ați observat că plantele au fost infestate de diverse insecte, tot ce trebuie să faceți este să le stropiți cu cenușă cernută. Lăsați să acționeze peste noapte și le clătiți dimineața. La final, toate insectele vor dispărea complet.
Puteți folosi și cenușă de lemn pentru a preveni o invazie de purici și căpușe. Presărați cenușa peste bucățile de lemn ale încăperii respective.
Sursa: economiser.fr