Cojile de la cartofi și, în general, de la legume pot fi folosite în multe moduri în bucătărie. Data viitoare când cureți cartofi pentru piure sau pentru a-i prăji, păstrează cojile, pentru că se pot dovedi a fi foarte utile în gospodărie. Iată ce poți să faci cu ele și cum le poți transforma într-un ingredient activ foarte util!
Cartofii sunt unele dintre cele mai utilizate legume în bucătăria românească. Sunt sățioși, versatili și au un preț accesibil, motiv pentru care românii îi consumă, sub diferite forme, de câteva ori pe săptămână. Atunci când cureți cartofii pentru a-i fierbe, prăji sau pentru a-i găti la cuptor, păstrează cojile, pentru că pot fi foarte utile în gospodărie.
Puțini știu că în cojile de la cartofi se regăsește un ingredient care funcționează ca degresant. Poți folosi cojile de cartofi pentru a face un ingredient de vase natural. Pune cojile într-un borcan și adaugă peste ele apă clocotită. Închide borcanul și agită-l bine, iar după ce lichidul s-a răcit, pune borcanul la frigider. Apa poate fi folosită pentru a curăța grăsimea de pe vase, acționând ca un ingredient eficient și natural.
Citește și: De ce să ții cartofii în apă înainte de a-i pune la prăjit. Trucul e genial, așa ies crocanți și delicioși
Pentru a fi și mai eficient, poți adăuga și bircarbonat de sodiu atunci când speli vasele. Apa amestecată cu cojile de cartofi trebuie folosită însă în câteva zile. Fiind un ingredient natural, acesta este perisabil, spre deosebire de detergenții de vase din comerț. Poate fi păstrat la frigider timp de o săptămână, după care trebuie aruncat.
Dacă ai nevoie de cartofi fierți în coajă, fie pentru diferite salate, fie pentru alte preparate, ai la îndemână un truc simplu pentru a-i curăța. Spală bine cartofii și crestează-i pe mijloc, de jur împrejur, cât să tai puțin coaja. Pune-i la fiert în apă cu sare și lasă-i pe foc până când poți înfige cu ușurință furculița în ei.
După ce ai fiert cartofii în apă cu sare, pune-i imediat în apă rece. Acest lucru va face coaja să se desprindă foarte ușor, iar cartofii vor putea fi curățați dintr-o singură mișcare. Acum tot ce mai ai de făcut este să rotești de coajă cu o mână spre dreapta și cu una spre stânga, pentru a se desprinde ușor. Îndepărtează eventualele porțiuni lovite sau stricate ale cartofilor, cu ajutorul unui cuțit, după care îi poți tăia.