Mandarinele sunt unul dintre fructele care, de acum încolo, sunt de sezon și, prin urmare, sunt disponibile în toate magazinele de legume și fructe. La fel ca în cazul multor fructe, pentru a consuma mandarine, trebuie mai întâi îndepărtată coaja, care este de obicei aruncată, fără a se ține cont de faptul că aceasta poate fi folosită în mai multe scopuri.
Iată câteva exemple despre cum pot fi folosite cojile de mandarine în casă, cu câteva trucuri simple și de bază:
Ca și în cazul cojii altor fructe, cum ar fi portocalele, proprietățile cojii de mandarine pot fi folosite în infuzii. Tot ce trebuie să faci este să speli coaja, să fierbi apa și să adăugi coaja, lăsând-o câteva minute pentru ca apa să se absoarbă.
Coaja de mandarine este, de asemenea, o modalitate foarte bună de a da o notă specială unor rețete, de exemplu, deserturilor. Folosește coaja rasă de mandarine pentru a o adăuga la aceste mâncăruri.
Pe de altă parte, coaja de mandarine poate fi folosită pentru a decongestiona nasul atunci când este înfundatt. Pentru a face acest lucru, pur și simplu fierbe apă, adăugând coaja de mandarine. Inspiră aburii din apa rezultată timp de câteva minute.
Ca și alte ingrediente naturale, coaja de mandarine conține proprietăți benefice pentru organism. Din acest motiv, coaja poate fi folosită pentru a face măști faciale. Pur și simplu zdrobește bine coaja și apoi amestecă pasta rezultată cu ulei de măsline până când obții o textură asemănătoare unei creme care poate fi aplicată pe față.
Parfumul mandarinelor este foarte apreciat de multe persoane, așa că, coaja poate fi folosită pentru a parfuma frigiderul, dulapurile etc… Trebuie doar să o pui într-o pungă de pânză subțire și să o agăți pe rafturi sau rafturi, astfel încât aroma să pătrundă în spațiul închis.
Potrivit rețetei lui chef Sorin Bontea, coaja de la mandarine rasă poate fi pusă în compoziția aluatului de cozonac pentru un plus de gust. Se adaugă la început, alături de făină și abia apoi se pune gălbenușurile, sarea, zahărul și celelalte ingrediente.
Mandarinele au foarte puține calorii. Potrivit specialiștilor 100 de grame de mandarine conțin aproximativ 50 de calorii. Au un aport nutritiv foarte important: 85% apă, două grame de fibre, un gram de proteine, 13 grame de carbohidrați, vitamina A (15% din doza zilnică recomandată), vitamina C, acid folic, potasiu.