Ne bucurăm de gustul dulce al merelor și aruncăm la coșul de gunoi coaja lor, fără a ne gândi că ne-ar putea fi de folos. Ei bine, da, cojile de mere au foarte multe întrebuințări si unele dintre ele ne-ar putea fi de real ajutor în casă. Vezi cum poți folosi, de fapt, cojile rămase de la mere!
Coaja de măr este extrem de subțire și are un gust dulce, astfel că aceasta se poate consuma, fără nicio problemă, împreună cu pulpa gustoasă, spre deosebire de pielița altor fructe.
Cu toate acestea, există persoane cărora nu le face plăcere să o consume sau, pentru unele rețete, o aruncă, pentru că s-ar putea să nu genereze o textură atât de fină pe cât se așteaptă. În aceste cazuri, nu o arunca și folosește-o în aceste moduri. Iată cum poți să utilizezi cojile rămase de la mere:
Înmoaie tacâmurile sau ustensilele din aluminiu într-o oală cu apă, adaugă coaja de la câteva mere, lasă-le la foc mediu-mare timp de 40 de minute și vei vedea că petele și grăsimea lipită se vor îndepărta foarte ușor. Acest truc este extrem de eficient pentru că acidul citric care se găsește și în coaja de măr acționează ca un degresant natural.
Coaja de măr este, de asemenea, un excelent odorizant natural. Tot ce trebuie să faci este să o pui într-un recipient pe care să-l așezi într-un colț din bucătărie. Pentru un plus de aromă, mai poți adăuga și scorțișooară.
Puține gospodine știu că pot obține niște chipsuri delicioase din cojile de mere. Tot ce trebuie să faci este să amesteci cojile cu zahăr pudră și scorțișoară, apoi să le lași pe o tavă de copt, acoperită cu hârtie de pergament și să le introduci în cuptor la 150 de grade. După circa 40 de minute, scoate tava și savurează chipsurile crocante și aurii.
Citește și Cât zahăr se pune la țuica de mere. Pontul gospodarilor de la țară pentru cea mai aromată băutură!
Mai întâi de toate, se fierbe apa în clocote, apoi se pun cojile și se lasă să fiarbă aproximativ un minut. Acestea nu trebuie lăsate pe foc prea mult ca să nu-și piardă vitaminele și aminoacizii esențiali. După ce s-a scurs circa un minut, se oprește focul, se pune capacul pe oală și se așteaptă în jur de 20 de minute.
În tot acest timp, infuzia se va răci treptat și va căpăta o culoare roz deosebită. Această băutură delicioasă din coji de mere se va păstra la frigider timp de trei zile. Se poate servi rece, dar și caldă, în loc de ceai.
Citește și Ce să adaugi peste plăcinta cu mere la final. Ingredientul secret, dezvăluit de chef Florin Dumitrescu!