Usturoiul este un ingredient esențial în bucătărie, oferind mâncărurilor un gust unic și o aromă deosebită. Cu toate acestea, gospodinele obișnuiesc să arunce cojile de usturoi, fără a ști cât de vaoroase sunt, de fapt. Ele au o serie de întrebuințări în gospodărie, pe care cu siguranță nu le cunoșteai, dar care îți vor fi de mare ajutor. Iată ce poți face cu cojile de usturoi.
Usturoiul este o plantă extrem de populară în întreaga lume, folosită pentru proprietățile sale atât în gastronomie, cât și pentru a ajuta organismul uman în diferite afecțiuni.
Citește și: Cum scapi rapid de mirosul de usturoi de pe mâini. Aceste ingrediente sunt soluția
Însă nu doar cățeii de usturoi au proprietăți deosebite, ci și cojile pe care în mod obișnuit le aruncăm. Ei bine, ar trebui să renunțăm la acest obicei, mai ales dacă locuim la curte, întrucât acestea au un potențial surprinzător în grădinărit.
Cojile de usturoi sunt adevărate comori de substanțe nutritive, fiind bogate în vitaminele C, K și E, precum și în antioxidanți. De aceea, reciclarea lor în grădină poate aduce numeroase beneficii. Iată cum le poți utiliza:
Cojile de usturoi sunt o adevărată comoară pentru plante. Ele pot fi un excelent fertilizant natural. Tot ce trebuie să faci este să le adaugi în compostul tău de grădină. Acest nutrient va ajuta la o creștere sănătoase a plantelor tale.
Citește și: Cum să scoți mirosul de ceapă sau usturoi din tocător. Trucul e mai simplu decât credeai, efecte rapide
De asemenea, pentru a-l folosi ca înrășământ, poți să prepari un decoct de usturoi. Lasă 100 de grame de coji de usturoi la macerat într-un litru de apă de ploaie timp de 24 de ore. Filtrează lichidul și adaugă-l într-o sticlă cu pulverizator. Pulverizează soluția pe plante la fiecare 15 zile pentru a le îmbunătăți creșterea.
Cei care sunt familiarizați cu activitățile de grădinărit știu cât de importantă este combaterea dăunătorilor. Ei bine, ar fi cazul să nu mai folosești substanțe chimice, care pot fi periculoase pentru sănătatea ta, a familiei tale și a animalelor de companie. Folosește, în schimb, cojile de usturoi și vei vedea efectul. Prin mirosul său puternic, usturoiul va alunga majoritatea dăunătorilor din grădină, inclusiv afidele și mucegaiul. Poți folosi cojile de usturoi mărunțite pentru a crea o barieră naturală în jurul plantelor tale, care menține insectele nedorite la distanță.
Folosind cojile de usturoi, poți prepara un decoct natural care să lupte împotriva ciupercilor sau a paraziților care atacă plantele. Fierbe 100 de grame de coji de usturoi într-un litru de apă timp de 30 de minute, apoi lasă amestecul să se răcească și strecoară-l. Pulverizează acest decoct pe frunze și la baza plantelor pentru a le proteja împotriva bolilor și dăunătorilor.