Cartofii reprezintă una dintre cele mai folosite legume în bucătărie. În putem face prăjiți, natur, piure sau la cuptor și se potrivesc într-o mulțime de combinații delicioase, pe post de garnitură, dar și ca fel de mâncare de sine stătător. Puțini știu însă că și cojile de cartofi pot fi extrem de folositoare în bucătărie și că nu ar mai trebui să le arunci data viitoare când cureți aceste legume.
Atunci când curățăm cartofi fie pentru a-i prăji, fie pentru a-i fierbe sau a-i pune la cuptor, ne grăbim să aruncă la coșul de gunoi cojile. Puțini sunt cei care știu că acestea pot fi extrem de folositoare în bucătărie și că nu ar mai trebui să le arunce. Acestea conțin un ingredient care funcționează foarte bine pe post de degresant. Poți face un detergent de vase foarte eficient și natural, pe bază de coji de cartofi, pentru a îndepărta grăsimea de pe vase.
Citește și: Ce să plantezi cu succes în locul cartofilor. Sfaturi de top de la grădinari pentru cea mai bună recoltă
Spală cartofii de pământ și de praf înainte de a-i curăța. După ce îi cureți, pune cojile într-un recipient și adaugă apă fierbinte peste ele. Agită bine recipientul și lasă amestecul să se răcească. Poți folosi lichidul astfel obținut pe post de detergent de vase, mai ales atunci când vine vorba despre vasele copiilor, dacă nu vrei să le speli cu detergenți chimici. Pentru un plus de eficiență, poți adăuga în amestec și două linguri de bicarbonat de sodiu.
Amestecul se păstrează la frigider, pentru maximum 7 zile. Fiind făcut din ingrediente naturale, nu rezistă la fel de mult ca detergenții de vase din comerț. Este însă o alternativă bună la aceștia, mai ales că nu implică niciun cost.
Citește și: Ce se întâmplă, de fapt, dacă mănânci cartofi prăjiți în fiecare zi. Efectele nebănuite
Nu doar cojile de cartofi sunt utile atunci când vine vorba despre curățarea vaselor fără detergent. În gospodărie există și alte ingrediente eficiente, atunci când vine vorba despre grăsime, mâncare arsă sau alte pete. Bicarbonatul de sodiu poate fi considerat un ingredient universal, pentru că are numeroase întrebuințări, atât simplu, cât și în diverse combinații.
Citește și: Ingredientul secret pe care să-l pui peste cartofi înainte de a-i băga la cuptor. Efectul e fabulos
Pentru a curăța ustensilele din lemn din bucătărie, precum lingurile, spatulele sau chiar tocătoarele, trebuie să le pui la fiert în apă cu bicarbonat de sodiu. Lasă-le să fiarbă 30 de minute, timp în care își vor recăpăta aspectul ca nou.
Pentru arsura de pe fundul oalelor și tigăilor este eficientă pasta de dinți, în combinație cu sare sau tot cu bicarbonat. Este nevoie de un ingredient abraziv, care să curețe arsura, pe care pasta de dinți o dizolvă.