Nu mai arunca la gunoi cojile de pepene! Dulceața savuroasă pe care o poți prepara din ele

Cum se face dulceața, pas cu pas

Scris de: Daoud Andra

08 Jul. 2024

Nu mai arunca la gunoi cojile de pepene! Dulceața savuroasă pe care o poți prepara din ele

Pepenele este, fără îndoială, cel mai popular fruct al verii. Se consumă de obicei proaspăt, însă poate fi integrat și în diverse deserturi, precum salatele de fructe. Majoritatea oamenilor aruncă cojile după ce consumă miezul, fără să știe că acestea pot fi transformate într-un desert aromat și delicios.

Cum prepari dulceața din coji de pepene

Pepenele verde este nelipsit din frigiderele românilor vara. Este un fruct ieftin, cu puține calorii și care ajută la hidratare, astfel că poate fi consumat de oricine, fără restricții. Miezul de pepene se consumă ca atare, dar poate fi pus și în salate de fructe sau servit în combinații inedite, cum ar fi cu brânză sărată.

Majoritatea oamenilor aruncă la gunoi cojile, după ce consumă miezul, fără să știe că din acestea se poate obține o duceață delicioasă. La fel ca la alte fructe, coaja de la pepene conține multă vitamina C și poate fi transformată într-o dulceață aromată și savuroasă.

Vezi și: Trucuri pentru cea mai bună dulceață de vișine. Ingredientul care nu trebuie să lipsească, are un rol esențial

Ingrediente:

  • 1 kg coji de pepene verde
  • 1 kg zahăr
  • 1 lămâie (sucul și coaja rasă)
  • 1 baton de scorțișoară
  • 1 litru de apă
  • 1 păstaie de vanilie (opțional)

Mod de preparare

Înainte de a tăia pepenele, se spală bine coaja, cu un burete și apă rece. După ce ați consumat miezul, îndepărtați stratul verde exterior al cojii, păstrând doar partea albă și puțin din partea roz. Tăiați apoi aceste bucăți în cuburi mici, de dimensiuni egale, pentru a asigura o gătire uniformă.

Într-o oală mare, adăugați cojile de pepene verde și acoperiți-le cu apă rece. Fierbeți timp de 10 minute pentru a se înmuia. Scurgeți apa și clătiți bine cojile cu apă rece. Această etapă ajută la eliminarea gustului amar și la pregătirea cojilor pentru dulceață.

Vezi și: Când se pune lămâia în dulceața de căpșuni. Secretul pentru un gust extraordinar

În aceeași oală, combinați zahărul, apa și sucul de lămâie. Adăugați coaja rasă de lămâie, batonul de scorțișoară și păstaia de vanilie, dacă utilizați. Fierbeți acest amestec până când zahărul se dizolvă complet și începe să se formeze un sirop.

După ce siropul a dat în câteva clocote, adăugați cojile de pepene și reduceți focul. Lăsați dulceața să fiarbă lent, amestecând ocazional, timp de aproximativ 1-2 ore. Cojile de pepene verde vor deveni transparente și siropul va căpăta o textură groasă și lipicioasă. După ce dulceața s-a răcorit puțin, se pune în borcane sterilizate, care se închid și se depozitează cu capacul în jos, pentru a crea vid.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *