Avocado, fructul cremos și delicios, este iubit de mulți datorită gustului său unic și valorii nutriționale ridicate. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor aruncă la gunoi sâmburele de avocado după ce l-au îndepărtat, fără să știe că acesta poate fi folosit în diferite moduri utile. În acest articol îți vom dezvălui cum poți valorifica sâmburele de avocado.
Avocado este un fruct apreciat pentru conținutul său bogat de grăsimi sănătoase și nutrienți esențiali, dar știai că și sâmburele său poate fi la fel de valoros? Mulți oameni aruncă miezul la gunoi fără să știe că acesta poate fi folosit în numeroase moduri surprinzătoare.
Citește și: Testul simplu care îți arată dacă avocado e copt. Ce trebuie să faci înainte de a-l cumpăra
Sâmburele de avocado conține 70 la sută din toți aminoacizii găsiți în fruct. De asemenea, este bogat în fibre, ceea ce îmbunătățește metabolismul. Conține antioxidanți care reduc riscul de cancer.
De aceea, sâmburele este excelent pentru cosum. Îndepărteză coaja maro de pe el și transformă-l în pulbere cu ajutorului unei răzătoare. Această pulbere poate fi folosită în smoothie-uri, salate, tocănițe, în amestecuri de condimente sau chiar ca supliment nutritiv. Este o sursă valoroasă de fibre și grăsimi sănătoase.
Îți place avocado și îl consumi des? Poți să ai propria plantă acasă la tine. Cum? Foarte simplu: curăță sâmburele de restul fructului și așează-l într-un pahar cu apă astfel încât jumătate să fie scufundat, iar cealaltă jumătate să rămână la suprafață. Așează 3-4 scobitori în jurul acestuia și așteaptă să germineze. După câteva săptămâni, când sâmburele de avocado prinde rădăcini, poate fi plantat într-un ghiveci cu pământ.
Deși multora li se pare un procedeu destul de complicat, îndepărtarea sâmburelui de avocado este în realitate o sarcină extrem de simplă.
Citește și: De ce nu ar trebui să pui avocado la congelator. Nu mulți știu asta
Mai întâi, trebuie să te asiguri că fructul este copt bine, pentru a-l putea consuma. Alege, așadar, un fruct cu coaja de culoare cât mai închisă (nu verde, ci mov închis). Mulți comercianți au început să pună eticete pe avocado cu mențiunea ”copt foarte bine”, astfel încât să fii sigur că nu ai parte de o surpriză neplăcută.
Cu un cuțit, taie avocado în două părți egale pe lungimea fructului. Îndepărtează una dintre jumătăți și apoi, cu ajutoul unei linguri, poți scoate cu ușurință sâmburele.
Dacă ai cumpărat un avocado cu coaja verde, adică mai necopt, îl poți consuma peste câteva zile. Păstrează-l în tot acest timp învelit în ziar, la temperatura camerei, eventual lângă un măr, pentru a-i gărbi coacerea.