Caisele sunt unele dintre cele mai apreciate fructe, mai ales că au un gust deosebit, dulce-acrișor și extrem de aromat. Aceste fructe au numeroase beneficii pentru sănătate. De asemenea, și sâmburii caiselor pot fi folosiți în nenumărate moduri, deci nu-i mai aruncați! Iată ce puteți face cu sâmburii de la caise!
Cu toții avem tendința să mâncăm caisele și să aruncăm sâmburii. Cu toate acestea, ei pot fi mai utili decât credeați. Sâmburii de caise seamănă foarte bine cu sâmburii de migdale. Coaja lor este albă atunci când este proaspătă și devine maronie când se usucă.
Sâmburii de caise conțin proteine, fibre și uleiuri care pot fi extrase prin presare la rece, potrivit specialiștilor. Așadar, dacă consumați caise, puteți strânge sâmburii acestor fructe delicioase într-o pungă. Iată câteva motive pentru care nu trebuie să mai aruncați niciodată sâmburii caiselor:
Atunci când faceți o tartă cu fructe, acestea pot lăsa mult suc. De aceea, aluatul nu mai crește, ci doar se umflă. Pentru acest lucru, puteți pregăti aluatul la cuptor. Pentru a remedia această problemă, uneți o mână de sâmburi de caise pe baza de tartă înainte de a o introduce la cuptor. Când aluatul începe să se rumenească îndepărtați sâmburii caiselor și aranjați ce fructe doriți.
În trecut, bunicile pregăteau dulceață de caise adăugând sâmburi pentru a-i da aromă. Acesta este secretul unei gem bun de casă! Pentru a face acest lucru, spargeți 4 sâmburi cu un ciocan, astfel încât să recuperați doar miezul din interior.
Aveți grijă să nu-l zdrobiți, pentru că va deveni toxic. Pregătiți dulceața ca de obicei, adăugând miezul n timpul gătirii. După ce dulceața de caise este gata, puteți îndepărta sau lăsa miezul în compoziție. În acest fel, vă veți bucura de o dulceață cu aromă senzațională.
După ce s-au uscat, sâmburii delicioaselor fructe de vară se păstrează într-un săculeț de pânză. Punga trebuie strânsă la gură și așezată în dulapuri și sertare.
Mirosul intens al sâmburilor de caise va absorbi și acoperi pe cel umed și închis, oferind hainelor o prospețime incredibilă. De precizat că sâmburii trebuie înlocuiți o dată la două-trei zile și trebuie spălați înainte de a-i băga în dulap. În acest mod, hainele nu vor mai mirosi urât și nu veți fi nevoiți să le mai duceți la spălătorie!
Pune-ți câțiva sâmburi într-un ghivechi, acoperiți cu pământ și lăsați natura să-și urmeze cursul. După câteva luni, veți vedea ieșind un mic lăstar. Când va avea 3-4 frunze formate, se transferă într-un ghiveci mai mare și se udă constant.
Citește și: Care sunt cele mai bune prune pentru gem. De ce trebuie să ții cont de fapt, așa va ieși delicios