Dacă până acum aruncai sâmburii de la prune, de azi înainte nu vei mai face asta. De ce? Pentru că vei afla de mai jos în câte feluri îi poți refolosi pentru a te bucura din plin de beneficiile lor asupra sănătății.
Specialiștii spun că sâmburii de prune conțin substanțe nutritive (fibre, vitamine și minerale). Ele contribuie la sănătatea digestivă, sățiozitate, reglarea glicemiei și conțunutul de antioxidanți. Este important însă să îi consumi cu moderație deoarece conțin o cantitate mică de cianură, care poate fi toxică în cantități mari.
Semințele prunelor reprezintă o sursă bună de proteine. Ele sunt importante pentru menținerea masei musculare și pentru a menține metabolismul în funcțiune.Totodată, sâmburii de prune sunt o sursă bună de fibre, ceea ce vă poate ajuta să vă mențineți regulat și poate contribui, de asemenea, la scăderea nivelului de colesterol.
Acești sâmburi reprezintă o sursă de antioxidanți precum vitamina E și flavonoide. Sunt antioxidanți care pot ajuta la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ și a daunelor cauzate de radicalii liberi în organism.
Consumul de sâmburi de prune poate contribui la menținerea nivelurilor de zahăr din sânge în limite normale, datorită conținutului lor de fibre și compuși bioactivi. De asemenea, datorită conținutului de fibre și grăsimi sănătoase, sâmburii de prune pot contribui la senzația de sațietate după masă, ajutând astfel la controlul poftei de mâncare.
Ce mai conțin sâmburii de prune? În aceștia se mai regăsesc și minerale, precum magneziu, fosfor și potasiu, care sunt esențiale pentru sănătatea oaselor și pentru menținerea echilibrului electrolitic al organismului.
Există cercetări care sugerează că o o parte din compușii din sâmburii prunelor ar putea avea beneficii pentru sănătatea inimii, inclusiv reducerea nivelului de colesterol și a tensiunii arteriale.