Atunci când deschizi o conservă de pește, primul gest este să scapi de uleiul din interior, pentru a folosi doar peștele. Majoritatea oamenilor scurg acel ulei în chiuvetă, fără să se gândească de două ori. Înainte de a mai arunca uleiul din conservele de pește, ține cont că acesta este comestibil și nu doar că poate fi folosit la diverse preparate, ci poate chiar îmbunătăți gustul acestora.
Peștele la conservă se poate regăsi sub mai multe forme: în suc propriu, în sos de roșii, în ulei de floarea soarelui sau de măsline, în suc de lămâie etc. Fie că vorbim despre ton, sardine sau alt tip de pește, atunci când acesta este în ulei, nu te mai grăbi să scurgi și să arunci uleiul din conservă! Acesta are întrebuințări nebănuite, iar bucătarii celebri au dezvăluit câteva dintre ele.
Maeștrii culinari știu că în bucătăriile restaurantelor, nimic nu se aruncă, totul se reciclează. Este și cazul uleiului din conservele de pește, care poate fi folosit în mai multe moduri. Celebrul chef Gordon Ramsay vine cu câteva idei pentru a refolosi acel ulei. În primul rând, îl poți integra în sosuri și maioneze pentru salate.
Citește și: Ce să pui în tigaie când prăjești peștele. Trucul care ajută să nu se mai împrăștie mirosul în casă
Desigur că se potrivește cel mai bine în combinație cu pește, pentru că fiind în conservă, va avea o aromă de pește, inevitabil. Prepară o vinegretă pentru salata cu ton, chiar din uleiul din conservă, lămâie, sare și piper și adaug-o peste salată. Același ulei poate fi folosit și la prepararea unei maioneze sau a unui sos mai dens care va fi pus peste o salată.
De asemenea, uleiul din conserva de pește poate fi folosit atunci când prepari paste sau pizza cu pește. Pentru un prânz sau o cină rapidă, fierbe 100 g de paste spirale, adaugă peste ele o conservă de ton, măsline, porumb, 2 lingurițe de sos pesto, iar la final 2 linguri de ulei din conserva de pește. Amestecă bine și bucură-te de un preparat delicios, sățios și rapid.
Atunci când peștele este conservat în ulei, el eliberează o serie de substanțe nutritive în conservă. Așadar, uleiul din conservă este îmbogățit cu vitamina D, Omega 3 și 6, în cantități care nu se regăsesc în mod normal în ulei. Așadar, uleiul în care stă peștele, nu doar că este mai aromat și mai gustos, ci are și proprietăți nutriționale care nu sunt deloc de neglijat.
Citește și: Zile cu dezlegare la pește în Postul Crăciunului 2022. Calendarul complet
Uleiul din conserve nu trebuie să fie neapărat folosit pe loc, ci îl poți păstra timp îndelungat. Poți aduna ulei din mai multe conserve și, după ce l-ai strecurat, pune-l într-un borcan de sticlă, cu capac, pe care îl poți păstra la frigider.