Știați că sticla de apă este un teren de reproducere periculos pentru bacterii? Rafa Carbajal, expert în inginerie alimentară, explică și oferă detalii despre aceste recipiente și despre modul în care acestea pot afecta sănătatea.
Prin intermediul TikTok, expertul în inginerie alimentară a răspuns la o întrebare a unui creator de conținut, care l-a întrebat dacă este sigur să continue să bea dintr-o sticlă de plastic cu apă pe care nu a terminat-o de băut cu o zi înainte.
„Ieri am băut această sticlă de apă când înregistram, dar nu am terminat-o pe toată, iar astăzi m-am gândit să o torn pe o mică plantă, pentru că a generat deja niște bacterii”, a povestit Elizalde pe rețeaua de socializare.
Rafa Carbajal a răspuns la postarea colegului său creator de conținut și a indicat câteva detalii cu privire la manipularea igienică a acestor tipuri de recipiente de stocare a apei. În acest sens, el a luat câteva dovezi științifice pentru a explica dacă este sigur, sau nu, să continuăm să bem din aceste sticle de apă din plastic și a dat detalii despre cele reutilizabile.
În timp ce diverse organizații de sănătate, cum ar fi CDC din SUA, afirmă că nu poți bea din sticle de plastic decât o singură dată și că acestea nu ar trebui reumplute de mai mult de două ori, lucrurile stau diferit în cazul sticlelor de apă reutilizabile. Rafa Carbajal a declarat că nu a găsit suficiente dovezi în studiile legate de analiza sticlelor de plastic de unică folosință, dar a vorbit despre recipientele reutilizabile.
„Creșterea numărului de bacterii de la o zi la alta variază de la un milion la două milioane, în general sticlele pentru adulți au mai multe bacterii decât cele pentru copii”, a spus Rafa Carbajal, potrivit viviendoencasa.mx.
El a subliniat că o sticlă de plastic reutilizabilă conține aproximativ 20 de milioane 800 de mii de unități formatoare de colonii, ceea ce face ca acest recipient să fie mai murdar decât capacul de toaletă, fântâna de băut a animalului tău de companie, șoarecele sau chiuveta.
Expertul a explicat că este puțin probabil să te îmbolnăvești pentru că „sunt aceleași bacterii pe care le ai în gură”, dar dacă lași să treacă mai multe zile, atunci șansele cresc. Din acest motiv, omul de știință recomandă folosirea sticlelor de metal sau de sticlă.