Aroma joacă un rol important în modul în care percepem gustul băuturilor. În ceea ce privește alcoolul, acesta nu doar că trebuie consumat cu moderație, dar trebuie băut inteligent, într-un anumit fel specific pentru a simți fiecare aromă. Astfel, specialiștii spun că dacă bem berea direct din sticlă sau din cutiile în care a fost îmbuteliată, aroma distinctivă se pierde, iar experiența este, practic, degeaba.
Românii adoră berea, mai ales în sezonul cald, când o consideră soluția ideală de combatere a temperaturilor ridicate. La sticlă sau la doză, berea este cumpărată în egală măsură și băută cu aceeași poftă. Totuși, nu mulți băutori de bere știu că ar trebui să se lase de acest obicei. Nu, nu de cel de a bea bere, deși excesul nu e recomandat, ci de a mai bea această licoare din hamei și orz din sticlă sau doză. Specialiștii vin și cu explicația în acest sens.
Dacă torni berea în pahar declanșezi o reacție chimică ce îi sporește aroma. Practic, bulele de aer din spumă eliberează câte puțin din aroma aceste băuturi. În plus, nici sticla din sticlă nu mai este atât de sigură pentru sănătate. Cercetătorii de la Universitatea din Plymouth au analizat recipientele și decorațiunile acestora, pe o varietate de sticle transparente și colorate, care pot fi găsite cu ușurință în magazine și supermarketuri.
Specialiștii au descoperit că plumbul, cromul și cadmiul sunt prezente în majoritatea sticlelor, însă în cantități minime. Din 89 de sticle, 76 au prezentat urme de plumb și 55 urme de cadmiu. Cromul a fost detectat în toate sticlele verzi, dar doar în 40% din cele închise la culoare și în niciuna transparentă.
Așadar, pentru a evita contactul cu aceste substanțe periculoase, dar și pentru a bea o bere cu o arămă desăvârșită, toarnă-ți berea într-un pahar. Acest lucru chiar îți poate spune multe despre berea pe care o vei consuma. Culoarea și textura spumei îți dau detalii importante despre componenta amăruie a gustului berii.
În plus de gust, berea are și numeroase beneficii, însă, desigur, consumată în mod responsabil. Beneficiile pentru sănătate ale berii includ reducerea riscului de cancer și boli cardiovasculare, creșterea densității osoase, prevenirea demenței și a bolilor coronariene, îmbunătățirea funcției sistemului digestiv. În plus, berea are proprietăți anti-îmbătrânire, combate diabetul zaharat, formarea calculilor biliari și a pietrelor la rinichi. Berea mai poate contribui la tratarea hipertensiunii arteriale, are proprietăți diuretice și poate reduce stresul.