Consumatorii ce cafea și ceai negru trebuie să fie foarte atenți la ce oră consumă îndrăgita licoare. Somnul nu mai este calitativ, te trezești obosit, iar oboseala aia te duce la apetit mai mare. Specialiștii spun că un obicei nesănătos poate pune dieta în pericol.
Toată lumea caută dieta optimă prin care să slăbească, de cele mai multe ori într-un timp cât mai redus. Unii apelează la dieta mediteraneană, care poate fi bună, dacă o tratați ca pe un stil de viață, un ca un regim, ații apelează la postul intermitent, iar alții la pastile sau ceaiuri de slăbit, acestea din urmă fiind cea mai puțin indicată metodă.
Întrucât la primele două diete, cea mediteraneeană și cea de tip fasting ceaiurile, verde, negru sau alb, sunt un element comun, medicul Mihail Pautov explică de ce acestea pot să fie un inamic pentru dietă, mai ales dacă sunt consumate după o anumită oră, potrivit dcnews.ro.
”Aș vrea să nu mai bei cafea, ceai negru, verde sau ceai alb după ora 3 (n.r. după amiază). Toate aceste băuturi conțin substanțe care ne stimulează și e bine să îți faci plinul de aceste substanțe stimulante până la ora 3, astfel încât după ora 3 să ai energie, dar ele ușor să fie curățate de către organismul tău. Atunci când ajungi în pat, pe la ora 9-10, să nu mai ai aceste substanțe stimulante și să dormi bine.
Atenție, sunt foarte mulți oameni care spun că nu au nicio problemă, deși beau cafeaua la ora 9, dorm buștean. Este foarte posibil să dormi 8 ore, dar somnul acela să nu fie calitativ, să te trezești obosit, iar oboseala aia te duce la apetit mai mare, ți-e foame mai mult, nu ai chef să faci sală și renunți la dietă”, a explicat Mihail Pautov.
Ceaiul este o băutură aflată în topul preferințelor unui număr mare de persoane, la nivel mondial. Iar acesta a fost unul dintre emotivele pentru care oamenii de știință au investigat efectele consumului de diferite tipuri de ceai, cum ar fi ceaiul verde, ceaiul negru și ceaiul oolong, asupra riscului de diabet.
Rezultatele obținute de aceștia arată că un consum de 3 cești reduce ușor riscul, în timp ce un consum de peste 4 cești este legat de un risc cu aproape o cincime.
”Consumul de ceai nu pare a fi dăunător și poate conferi un mic beneficiu în reducerea riscului de diabet. Alte alimente bogate în polifenoli au arătat efecte similare.
Se știe că ceaiul conține polifenoli alimentari, cum ar fi EGCG, despre care s-a demonstrat că reduc rezistența la insulină și îmbunătățesc funcția endotelială, care este importantă pentru reglarea răspunsului imunitar, a coagulării sângelui și a dilatării sau constricției vaselor de sânge.
Aceste efecte pot avea efecte benefice asupra homeostaziei glucozei și pot îmbunătăți riscul de diabet”, declarat dr. Kashif M. Munir, profesor asociat de medicină la Centrul de diabet și endocrinologie al Universității din Maryland, care nu a fost implicat în studiu, pentru Medical News Today.