Pepenele este una dintre cele mai sănătoase fructe pe care le putem consuma în timpul verii, cu un conținut bogat de vitamine și antioxidanți. Cu toate acestea, uneori se poate întâmpla ca pepenele să fie toxic și să cauzeze probleme de sănătate. Este important să cunoaștem semnele care indică faptul că un pepene este toxic și cum să evităm să-l consumăm.
Cum recunoști un pepene care a fost injectat
Există mai multe metode prin care să-ți dai seama dacă un pepene a fost injectat. Îți arătăm, în rândurile următoare, prin ce metode poți verifica dacă, pepenele pe care tocmai l-ai cumpărat, este copt natural sau injectat:
La exterior
- Dacă simți că pepenele pare ușor când îl ridici, în comparație cu dimensiunea lui, atunci pepenele este fie trecut, fie injectat. Pepenele copt natural trebuie să se simtă greu, plin, când îl ridici.
- Verifică coaja bine, să nu aibă mici înțepături. Acestea ar putea fi un alt indiciu că pepenele nu e copt natural, dimpotrivă forțat prin injectarea substanțelor de accelerare a coacerii.
- La unii pepeni se poate observa pe coajă, un strat de praf alb. Acest praf este carbura de calciu care, la contact cu umezeala, eliberează etilenă, provocând coacerea forțată a fructului;
- Mai poți observa culoarea codiței, dacă este uscată și de culoare maro, atunci pepenele s-a copt în mod natural. Pepenii verzi alterați pot avea o tulpină verde.
Vezi și Modul simplu prin care poți tăia rapid pepenele roșu. Aceste trucuri îți vor fi de mare ajutor
Cum ne afectează menopauza relația de cuplu
Pe 21 octombrie, România va marca o premieră medicală prin inaugurarea primului Institut de Menopauză, Andropauză și Longevitate, o inițiativă unică care adresează provocările asociate…
Indicii ale miezului
- Cu siguranță ai cumpărat, măcar odată, un pepene fără gust. Motivul pentru care miezul este lipsit de gustul dulce, specific, este că a fost injectat cu substanțe artificiale de creștere. Aceste substanțe susțin diviziunea celulară la viteze mai mari decât cele naturale. Astfel, pepenele este lipsit de aroma și dulceața specifică, deoarece gustul natural și dulce este dat de coacerea naturală la soare
- Poți testa pepenele tău dacă este natural, sau nu, prin scufundarea unei bucăți de pepene în apa amestecată cu puțin oțet. Dacă apa se colorează rapid în roz sau roșu, atunci pepenele este injectat. La pepenele copt natural, apa va deveni ușor tulbure;
- Dacă pepenele tău are miezul crăpat sau găurit este de preferat ca fructul să nu fie consumat. Acesta poate fi un indiciu clar că pepenele a fost forțat. În mod obișnuit aceste fisuri nu ar trebui să existe în fructe coapte în mod natural.
- Semințele albe la un pepene sunt un semn că este posibil să fi fost stropiți cu Forchlorfenuron, una dintre substanțele folosite în ultima vreme pentru a crește și a coace forțat miezul pepenilor.
Vezi și Cum recunoști dacă un pepene galben este copt și zemos. Acest indiciu banal arată clar
Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te
interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!