Nu mai cumpăra cașcaval din magazin. Așa îl prepari acasă fără conservanți. Iese foarte fin și gustos

Cum se prepară acasă, pas cu pas

Scris de: Daoud Andra

23 Sep. 2023

Nu mai cumpăra cașcaval din magazin. Așa îl prepari acasă fără conservanți. Iese foarte fin și gustos

Cașcavalul este unul dintre cele mai consumate produse lactate. Îl găsim în orice magazin, sub diverse forme și mulți oameni îl aleg pentru micul dejun, pentru aperitive sau pentru sendvișuri. Dacă îți place cașcavalul, îl poți prepara și acasă, fără conservanți, iar gustul și textura sunt nemaipomenite. Aceasta este alternativa sănătoasă la cașcaval din magazin.

Rețetă de cașcaval de casă

Cașcavalul nu este, în mod normal, un produs pe care l-am asocia cu preparatele făcute în casă. Majoritatea oamenilor cumpără cașcaval din magazin, fie feliat, fie la calup, simplu, afumat sau maturat. Există însă rețete de cașcaval ușor de pus în practică, unele dintre ele destul de vechi. Gospodinele îl mai numesc și caș opărit sau brânză opărită, iar chef Nicolaie Tomescu a postat o rețetă de cașcaval de casă pe site-ul său.

Ingrediente:

  • 1 litru de lapte cu 3,5% grăsime
  • 1 kg de brânză grasă de vaci
  • 90 g unt cu 80% grăsime
  • 1 ou întreg
  • 1 linguriță de sare
  • 1/2 linguriță bicarbonat
  • 1/4 linguriță curcuma (opțional)

Citește și: Rulouri pufoase cu șuncă și cașcaval, cel mai gustos aperitiv. Prepararea lor la cuptor este floare la ureche

Nu mai cumpăra cașcaval din magazin. Așa îl prepari acasă fără conservanți. Iese foarte fin și gustos
Cașcaval de casă

Mod de preparare

Se pune laptele într-un vas pe foc, iar atunci când ajunge la punctul de fierbere, se adaugă brânza de vaci. Se oprește focul și se amestecă din când în când. Dacă fierbeți amestecul, cașcavalul va vedeni tare și nu va avea acea textură cremoasă, precizează chef Nicolaie Tomescu.

După câteva minute, zerul se separă, iar amestecul poate fi pus într-un tifon sau o pânză curată. Se lasă la scurs aproximativ o oră, după care se pune într-un vas și se adaugă sarea, bicarbonatul, oul și untul. Se mixează până când rezultă o pastă fină și omogenă. Dacă folosiți turmeric, pentru culoare, acum este momentul să îl adăugați.

Citește și: Ce conține cașcavalul Delaco, de fapt. Detaliul de pe etichetă care trebuie să îți dea de gândit

Cum se păstrează cașcavalul de casă

Pentru a face compoziția mai fină, se poate folosi și un blender. Amestecul se toarnă într-o cratiță, se pune la foc mic și se lasă la fiert până când capătă o textură cremoasă și lipicioasă. Dacă doriți să obțineți un cașcaval mai tare, fierbeți amestecul mai mult.

Cașul opărit se lasă să se răcească, după care se pune într-o tavă sau într-o caserolă. După ce s-a răcit complet, se dă la frigider până a doua zi, pentru a se întări. Se poate tăia în bucăți mai mici și ambala în folie alimentară. Se păstrează la rece, însă trebuie să fie consumat în maximum o săptămână, pentru că nu are conservanți și nu rezistă la fel de bine precum cașcavalul din comerț.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8.3 7 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *