Majoritatea oamenilor păstrează carnea proaspătă la congelator, pentru a-i prelungi durata de valabilitate. Atunci când vor să o gătească însă, apelează la metode rapide pentru a o dezgheța, cum ar fi să o pună în cuptorul cu microunde. Pe cât este de eficientă, pe atât de multe efecte nedorite produce această metodă. De ce nu ar trebui să mai decongelezi carne în cuptorul cu microunde și care este metoda corectă.
Indiferent că este de pui, de vită, de porc sau pește, singura metodă pentru a păstra carnea proaspătă este să o depozitezi la congelator. Acolo poate fi păstrată chiar și un an, în funcție de tipul ei, fără să își piardă proprietățile. Atunci când vor să o gătească, mulți oameni apelează la o metodă rapidă de a decongela carnea și o pun la cuptorul cu microunde.
Citește și: Cât rezistă carnea de porc la congelator. Perioada în care o poți consuma în siguranță. Mulți români greșesc
Multe modele de cuptoare cu microunde au chiar o funcție dedicată dezghețării alimentelor. Aceasta este eficientă în cazul cărnii și al altor produse înghețate, însă nu ar trebui folosită des, spun specialiștii. Atunci când dezgheți carnea în cuptorul cu microunde, bacteriile pe care aceasta le conține se vor răspândi mult mai ușor.
În plus, la microunde carnea își pierde din cantitatea de apă pe care o are în mod natural. Astfel, atunci când este gătită, carnea va fi mai uscată și mai fadă. Dacă totuși ai nevoie să decongelezi carnea în acest mod, asigură-te că o gătești la puțin timp după ce ai dezghețat-o, pentru a evita efectele nedorite.
Atunci când urmează să gătești cu carne, este nevoie să o scoți din congelator cu câteva ore înainte. Lasă carnea să se dezghețe la temperatura camerei timp de câteva ore sau chiar la frigider, dacă ai mai mult timp la dispoziție. Dacă urmează să gătești a doua zi, poți scoate carnea din congelator de seara și o poți lăsa să se dezghețe treptat în frigider, până dimineața.
Asigură-te că atunci când gătești carnea, aceasta este la temperatura camerei și nu rece din frigider. Din cauza diferenței de temperatură, atunci când este gătită, fibrele din carne se contractă, iar friptura poate fi foarte tare după ce este gătită.
Citește și: Cât timp rezistă peștele la congelator. Nu îl mai consuma sub nicio formă dacă a trecut această dată
În ceea ce privește durata maximă de păstrare a cărnii la congelator, intervalul depinde de tipul de carne. Cea de pui, de exemplu, poate fi păstrată la congelator timp de 4 luni, în timp ce carnea de porc ar trebui să fie congelată pentru maximum 6 luni. Carnea de vită și cea de miel rezistă la congelator timp de 9 luni, în timp ce curcanul poate fi păstrat la temperaturi negative chiar și un an.
Peștele rezistă și el între 2 și 4 luni în congelator, în funcție de cât de slab sau de gras este. Cel mai puțin se pot păstra legumele și fructele – până la 2 luni. Pentru a ști exact cât timp poți lăsa carnea la congelator, urmărește simbolurile desenate pe interiorul ușii congelatorului.