Iaurtul este unul dintre cele mai consumate alimente de către tineri și bătrâni. Acsta are o gamă largă de beneficii pentru sănătate. Este o sursă bună de vitaminele A și B, precum și de minerale, inclusiv calciu, un nutrient esențial pentru oase puternice. Cu toate acestea, atunci când vine vorba de consumul de iaurt, există o greșeală pe care aproape toți o facem: aruncarea lichidului limpede.
Dar ce este și, mai ales, ce face? Tocmai această întrebare a fost pusă de un cititor al „The New York Times” în urmă cu aproape trei decenii. Michel Saintain, cercetător în cadrul companiei Danone, a explicat: „Acest lichid limpede este zerul, care este partea apoasă a laptelui care se separă de caș, care este partea albă, mai densă”.
Cantitatea de lichid de deasupra iaurtului depinde în principal de timp. Cu cât procesul de fermentare durează mai mult, cu atât mai mult zer se ridică la suprafață. Aceasta include și alte aspecte, cum ar fi mișcările la care este supus iaurtul în timpul transportului, de exemplu.
Cel mai interesant este faptul că zerul, care constă în cea mai mare parte din apă, este unul dintre cele mai importante două grupuri de proteine din lapte. Acesta conține o serie de nutrienți care sunt esențiali pentru buna funcționare a organismului. Așadar că aruncatul lichidului din iaurt este o mare greșeală.
Pe de o parte, furnizează potasiu, un mineral cheie pentru sistemul nervos, care are mai multe funcții. Ajută la contracția musculară și ajută la menținerea constantă a ritmului cardiac. Ajută, de asemenea, la eliminarea toxinelor din celule și ajută ca nutrienții să ajungă în mod corespunzător la celule.
De asemenea, are un conținut ridicat de calciu, care ajută la menținerea oaselor sănătoase și puternice. Totodată, este implicat în coagularea sângelui, în recepția semnalelor nervoase și în relaxarea și contracția musculară, printre alte funcții. În plus, două studii, unul de la Minnesota Center for Applied Research SUA și celălalt de la Universitatea Curtin, Australia, sugerează că proteinele din zer pot favoriza pierderea în greutate. Tot acestea pot reduce nivelul colesterolului și combate obezitatea.
Pe scurt, știind ce este și cunoscând beneficiile pe care le are, data viitoare când vom mai consuma un iaurt ne vom gândi de două ori înainte de a arunca lichidul din el. Cel mai bine este să îl folosim astfel încât să se amestece cu partea densă a iaurtului.