Ești fan mămăligă? Acest fel de mâncare, foarte sățios, merge bine alături de multe alte preparate. Astfel, este foarte gătit în bucătăriile gospodinelor din România. Vrei să știi cum să faci mămăliga să fie și mai bună? Află un truc secret!
Dacă îți dorești o altfel de mămăligă, și mai gustoasă, dar și mai cremoasă, află că e bine să folosești lapte în loc de apă. Laptele oferă acestui tip de mâncare cremozitate și aromă. Totodată, gătită în lapte, mămăliga va fi bogată și cremoasă, dar și grea. Va avea un gust bun, dar îți poate lăsa și o senzație de greață după aceea.
Există două moduri în care se poate servi mămăliga: nedetă, cremoasă și destul de lejeră (atunci când e pusă alături de tocănițe sau sufleuri cu carne) sau super groasă, de consistența unui piure de cartori (când e servită pe un tocător de lemn și poate fi tăiată în felii).
Fiecare persoană are propriile sale preferințe în ceea ce privește consistența, însă e bine de știut că mămăliga se poate face în texturi diferite în funcție de preparatele cu care e servită.
Mai întâi se pune laptele într-o cratiță se lasă să fiarbă. După ce a dat în clocot, turnați treptat mălaiul în lapte, amestecând constant pentru a evita formarea de cocoloașe. Continuă să amestecă mămăliga până când începe să se îngroașe, apoi redu focul și lasă mămăliga să se gătească în oală, amestecând din când în când pentru a nu se lipi de fundul vasului. După 30 de minute adaugă untul, brânza, sarea și piperul (în funcție de preferințe) și amestecă până când totul se topește.
Pentru a evita formarea cocoloașelor este important să torni treptat mălaiul în lichidul fierbinte în timp ce amesteci. Astfel va avea o consistență fină și cremoasă. Dacă vei pune mălaiul deodată acesta se va aduna și va fi dificil să scapi de cocoloașe. În situația în care deja s-au format și nu le mai poți amesteca, pune mămăliga într-un robot de bucătărie chiar înainte de a o servi.