Fasolea, fie ea boabe sau păstăi, se bucură de popularitate în rândul românilor. Gustoasă, sățioasă, accesibilă și relativ ușor de preparat, chiar dacă ia ceva timp, fasolea este una dintre cele mai gătite produse în țara noastră. Și dacă până acum înmuiai fasolea boabe în apă, afkă că poți folosi altceva, care îi va da un gust extraordinar. Iată care este secretul.
Fasolea aparține familiei leguminoase. În lume sunt cunoscute aproximativ 150 de specii de fasole, dintre care 70 se găsesc în Mexic, cu o mare varietate de dimensiuni și culori. Este originară din zona Mexic-Guatemala și a fost una dintre principalele specii care a fost integrată în dieta de bază a culturilor indigene, în urmă cu mii de ani.
Uscată sau sub formă de păstăi, toate tipurile de fasole sunt cunoscute pentru beneficiile în sănătate, mai ales pentru că scad nivelul colesterolului și al lipidelor din sânge. Fibrele ajută în menținerea unui tranzit intestinal regulat și adecvat. De asemenea, fasolea ajută la reducerea zahărului din sânge, la susținerea sănătății inimii, hipertensiunii arteriale și bolilor digestive.
Fasolea boabe este la mare căutare printre români. Nu există sărbătoare de 1 Decembrie să nu se gătească fasole cu ciolan. Dar sunt și alte rețete: ciorbă de fasole, iahnie, mâncare de fasole verde păstăi sau mâncărica de vară de păstăi galbene. Însă, pentru a obţine un preparat cu adevărat gustos, trebuie să știți cum să pregătești fasolea.
Înainte de a fi gătite, boabele de fasole se pun la înmuiat în apă și nu există aproape nicio gospodină care să nu cunoască această regulă. Dar în unele zone ale Bulgariei, fasolea se înmoaie în bere, iar, la final, preparatul va fi incredibil de gustos, aromat şi fin.
Fasolea se alege, se spală în câteva ape şi apoi se lasă de seara până dimineaţa să se înmoaie. Dimineaţa se scoate şi se pune să fiarbă în 2-3 ape, pentru a elimina toate toxinele. Se fierbe acoperit, la foc potrivit, aproximativ o oră, se adaugă morcovii, ţelina și ardeiul şi se lasă să fiarbă în continuare. După ce a fiert şi bobul este moale, dar întreg, se pune să se scurgă în sită.
Apoi se taie ceapa solzişori şi se pune să se călească într-o cratiţă cu ulei, iar când a devenit sticloasă, se adaugă fasolea şi puţină apă.
Separat, se pregăteşte pasta de roşii cu sare, piper, cimbru şi boia, iar dacă pasta este prea groasă, se adaugă puţină apă călduţă şi se toarnă peste fasole. Se pune şi o foaie de dafin şi se lasă să scadă, la foc potrivit.