Polonicul este una dintre cele mai importante ustensile din bucătărie, fie pentru a amesteca, fie pentru a servi mâncăruri în sos. Cu toate acestea, după ce gătesc, mulți oameni îl lasă în oală. Specialiștii spun că este periculos acest lucru.
Acest scenariu se întâmplă tot timpul: pregătim masa, ne așezăm să mâncăm și, după o zi grea de muncă, ne lăsăm distrași de emisiunea preferată de la televizor, uitând să punem deoparte resturile de mâncare. Și abia câteva ore mai târziu, când punem farfuriile și tacâmurile în mașina de spălat vase, ne seama că oala este încă acolo, neacoperită și cu lingura înăuntru. Mulți oameni fac greșeala de a pune oala în frigider așa cum este, ceea ce nu este recomandat, scrie santeplusmag.com.
Depozitarea alimentelor în frigider fără a le acoperi corespunzător este o idee proastă. Frigiderul este un mediu uscat care afectează procesul de conservare a alimentelor, care pot deveni mucegăite. De îndată ce intră în contact cu alimentele, aerul uscat din frigider absoarbe umezeala, ceea ce face ca alimentele să-și piardă gustul.
Dacă lași polonicul în interiorul vasului, mâncarea va fi rece când o vei servi. Va trebui apoi să o reîncălzești, ceea ce nu este recomandat. Într-adevăr, după ce a fost gătită, mâncarea trebuie să fie refrigerată în maximum 2 ore pentru a reduce dezvoltarea și proliferarea bacteriilor.
În unele cazuri, aerul din frigider poate chiar să transmită bacterii de la un aliment la altul. Așadar, dacă pui alimente în frigider fără capac, acestea ar putea fi contaminate încrucișat. Cu toate acestea, atunci când vasul nu mai aburește, a atins temperatura la care trebuie păstrat în frigider. Dacă lași un polonic în interiorul unei caserole sau al unei oale care conține alimente, aceasta devine mai vulnerabilă la microorganisme. Bacteriile se înmulțesc într-un ritm foarte rapid, între 4,4 grade Celsius și 60 de grade Celsius.
Pe de altă parte, nu este recomandat să pui alimente fierbinți în frigider. Frigiderul va trebui să folosească mai multă energie pentru a o răci. Acest lucru va crește considerabil consumul de energie al aparatului. Prin urmare, trebuie să te asiguri că alimentele s-au răcit înainte de a le introduce în frigider.