Nu mai pune acest ingredient în mămăligă. Îi strică tot gustul. De asta nu iese gustoasă și cremoasă. Bunicile știau secretul

Ce ingredient trebuie să adaugi pentru ca mămăliga să iasă gustoasă și cremoasă
Nu mai pune acest ingredient în mămăligă. Îi strică tot gustul. De asta nu iese gustoasă și cremoasă. Bunicile știau secretul

Nu mai pune acest ingredient în mămăligă. Mămăliga are o istorie de sute de ani în țara noastră, dar ea se consumă mai peste tot pe glob, astfel că rețetele sunt diferite. În cele ce urmează vei afla un secret pe care doar bucătarii cu experiență îl cunosc. Cu ajutorul lui, mămăliga pe care o vei face va avea un gust desăvârșit. Cu siguranță nu te-ai gândit până acum la această metodă.

Nu mai pune acest ingredient în mămăligă

Se spune că mămăliga era „făina de porumb fiartă în principatele Dunării”. Acest lucru este precizat în dicționarul Larousse de la 1873 care atestă existenţa mămăligii. La acea vreme, preparatul era des întâlnit în Muntenia, Moldova și mai puțin în Transilvania.

Mămăliga a apărut însă în Roma Antică. Pe atunci, preparatul se gătea moale dintr-o specie de grâu măcinat și se nume „pultem”.

După apariția porumbului, în sec. al XVI-lea, adus în Europa de Hernan Cortes din America de Sud, oamenii au început să prepare mămăligă. De atunci, rețetele s-au diversificat, astfel că deși la bază avem nevoie doar de apă, mălai și sare, bucătarii iscusiți au adăugat și alte ingrediente pentru un plus de savoare.

Gustul și textura mămăligii pot fi îmbunătățite considerabil dacă în locul apei, fierbem mălaiul în lapte. Această rețetă este întâlnită mai ales în bucătăria italiană și se servește adesea alături de creveți cu usturoi și pătrunjel proaspăt tăiat. Preparată în acest mod, mămăliga va avea un gust deosebit și o textură cremoasă.

Citește și: „Ce trebuie să presari în apa în care fierbi mămăliga. Regula de aur ca să iasă perfectă și cremoasă

Mod de preparare

Toarnă 1 litru de lapte în oala obișnuită pentru mămăligă, după care adaugă puțină sare și piper și lasă la fiert pentru trei minute. Ulterior, adaugă o linguriță de unt și imediat presară mălaiul în ploaie. Pentru un plus de savoare, poți adăuga în lapte două crenguțe de rozmarin, pe care le scoți înainte de a pune făina de mălai.

Mămăliga fiartă în lapte poate fi consumată de îndată ce s-a făcut, având în vedere că este foarte cremoasă.

Totodată, se poate servi și coaptă. Pentru asta ai nevoie să tapetezi o tavă cu hârtie de copt. Este nevoie de un strat de 1-2 cm pentru ca formele să iasă egal pentru porțiile invitaților.

Acoperă tava cu folie alimentară și lasă totul la răcit pentru 20 de minute. Ulterior, taie mămăliga în formele dorite.

Încinge o tigaie cu puțin ulei de măsline și pune la prăjit fiecare bucată. Se lasă pe foc până când se face crocantă la exterior.

Mămăliga poate fi servită atât cu bucate tradiționale, cât și cu preparate mai sofisticate, precum creveți în sos de vin.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
5.7 210 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *