Alegerea numelui unui copil poate părea o sarcină dificilă. Din acest motiv, foarte mulți părinți optează pentru punerea a două nume. Însă, părintele Cleopa atrage atenția și susține că nu ar trebui puse două nume. Iată care este motivul!
Părintele Cleopa vine cu o serie de sfaturi pentru părinți. Potrivit acestuia, copilul ar trebui să aibă doar un singur nume și acela ortodox. De asemenea, în momentul în care punem numele unui sfânt, ar trebui să ținem cont de o serie de recomandări. Părintele Cleopa susține că numele copilului nu ar trebui să fie o prescurtare sau o derivare a numelui de sfânt.
„Mătuşă hăi! Unde ai găsit tu nume de sfinţi de ăştia? Eu am îmbătrânit în mănăstire, şi de sfântul Ghiţă n-am auzit. Unde ai găsit pe sfântul Costicuţă? În calendar nu-i, în Prolog nu-i, în Minei nu-i, în Penticostar nu-i, în Triod nu-i. De unde l-ai scos?”. „Nu, nu. Aşa-i cheamă!” „Fugi, mătuşă de aici! Îţi baţi joc de slujbele Bisericii?”
Nu Ghiţă, ci Gheorghe l-a chemat; nu Costicuţă, ci Constantin, că „sfântul Costicuţă” nu există sau Costăchel sau Costache cum îi zici tu acasă; şi „sfânta Tincuţa”. N-am auzit de când sunt de „sfânta Tincuţa” sau Catrina sau Catinca. Sfânta Ecaterina, marea muceniţă, fiică de împărat.
I-am văzut sfintele moaşte la Muntele Sinai în sicriu de aur. Aşa, când veniţi cu pomelnic, să nu puneţi nume de acestea, că vă bateţi joc de sfinţii lui Dumnezeu. Cum să scriu eu aşa, că trebuie să scot părticele?”
Citește și: Nume de fete care atrag succesul în viață. Ce poți alege pentru micuța ta, lista de unde te poți inspira
Părintele Cleopa a venit și cu o explicație vis-a-vis de acest îndemn de a nu pune copilului două nume.
”Nu se pun două nume la botez în veac. Numai unul şi ortodox! Niciodată să nu puneţi două nume la copii. Unul şi ortodox! Că părticica este pentru un suflet, nu pentru două. Aşa este!”
Citește și: Nume de fete și băieți la modă în 2024. Cele mai norocoase prenume pentru copilul tău
De asemenea, părinții ar trebui să rostească și o serie de rugăciuni pentru copilul lor. În acest fel, cei mici vor fi protejați. Este indicat ca aceasta să fie rostită seara.
”Doamne Iisuse Hristoase, Care ne-ai dăruit acest copil, rânduieşte precum ştii intrarea lui în rândul celor drept-credincioşi care au fost luminaţi prin Sfântul Botez. Doamne, dăruieşte-i sănătate şi putere acestui prunc, Tu, Care ai fost crescut cu grijă de către Preasfânta Fecioară.
Doamne, să nu vină peste noi mânia Ta şi să nu îngădui ca acest copil să moară nebotezat. Să nu sufere acest copil din cauza păcatelor noastre, ci să vadă mila Ta şi dragostea Ta de oameni. Ocroteşte-l, Doamne, şi dăruieşte-i naşterea cea de Sus prin Sfântul Botez, ca să devină fiu al Bisericii Tale. Ţie ne rugăm, Stăpâne, trimite peste el lumina binecuvântării cereşti, că Tu eşti Cel ce asculţi rugăciunile noastre şi Ţie Îţi mulţumim şi Te slăvim în vecii vecilor. Amin.”
Citește și: Cele mai norocoase nume de fete. Ce semnificație specială ascund