Leușteanul este una dintre cele mai des întâlnite și utilizate plante aromatice din lume. În gastronomie, leușteanul este un ingredient folosit tocmai pentru aroma lui deosebită, ce conferă oricărui perarat un iz proaspăt, natural, numai bun de mâncat. Și totuși, deși gospodinele noastre îl folosesc regulat, specialiștii ne atrag atenție că ar trebui să reducem drastic consumul de leuștean. Află în cele ce urmează și de ce!
Leușteanul este una dinte cele mai apreciate plante aromatice, fiind inclus într-o listă destul de lungă de rețete, ca supe, tocănițe, amestecuri de legume, preparate pe bază de carne, salate, dar mai ales în ciorbe. Este aromat, dă mâncării un gust special, este apreciat de mulți gurmanzi, însă specialiștii trag un semnal de alarmă cu privire la efectele negative pe care le poate avea asupra organismului consumul de leuștean, în anumite condiții.
În ciuda faptului că are și unele beneficii, se recomandă să nu mai punem leuștean în ciorbă și să consumăm această plantă cât mai rar și în cantități mici, deoarece poate avea și efecte adverse neplăcute. Inclus în meniul zilnic și pe perioade lungi, leușteanul provoacă probleme persoanelor ce suferă de afecțiuni renale. De asemenea, este interzis femeilor însărcinate, iar în perioada alăptării sunt permise doar trei grame pe zi.
Nici persoanele care au hipertensiune arterială nu ar trebui să consume leuștean. Studiile au demonstrat că această plantă poate să favorizeze creșterea sodiului în sânge și, prin urmare, tensiunea.
Leușteanul are și câteva beneficii pe care le aduce asupra organismului uman:
Atunci când prepari o ciorbă sau o supă cu legume și carne, este importantă ordinea în care le pui. Carnea fierbe mai greu decât legumele, de aceea se va pune prima la fiert, indiferent de tipul ei. Se spală bine și se pune la fiert în apă rece, se îndepărtează spuma de la suprafață, se adaugă puțină sare și se lasă la fiert la foc mic.
Când carnea este pe jumătate fiartă, se adaugă și legumele în oală. Acestea au nevoie de cel puțin o jumătate de oră pentru a fi fierte, în timp ce carnea are nevoie de mai mult de o oră, în funcție de tipul ei. Bulionul, borșul sau zeama de varză vor fi puse în ciorbă la final, în ultimele minute. Este important să nu pui multă sare de la început. Borșul și zeama de varză au, individual, o cantitate mare de sare. Guștă ciorba la final și, dacă mai este nevoie, mai adaugă sare.