Salata de vinete este un aperitiv tradițional în bucătăria românească. Această salată gustoasă este făcută cu vinete coapte și amestecate cu diverse ingrediente, inclusiv ceapă, usturoi, pătrunjel și ulei. Uneori, se adaugă și maioneză pentru un gust mai cremos. Dar, există o alternativă sănătoasă pentru a înlocui maioneza, și care poate fi consumată chiar și în post: pasta de susan ( tahini). Pasta de susan adaugă un gust unic și intens salatei de vinete, oferind o textură cremoasă și un plus de proteine și minerale.
Cu ce poți înlocui maioneza în salata de vinete?
Pe lângă gustul bogat și ușor afumat, pasta de susan aduce numeroase beneficii pentru sănătate. Acest ingredient este o sursă excelentă de proteine, fibre și grăsimi sănătoase. De asemenea, conține vitamine și minerale esențiale, cum ar fi vitamina B, fierul, calciul și magneziul. Adăugată în salata de vinete, oferă o textură cremoasă și un gust deosebit. Rețeta de vinete cu pastă de susan este inspirată din bucătăria turcească, după rețeta originală Baba ganoush:
Vezi și Ce să faci dacă ai pus prea multă ceapă în salata de vinete. Trucul banal care repară greșeala
Ingrediente
- 2 vinete mari
- 2 căței de usturoi, tocați fin
- 2-3 linguri de tahini (pastă de susan)
- Sucul de la jumătate de lămâie
- Sare și piper după gust
- Ulei de măsline extra-virgin
- Frunze de mărar sau de coriandru pentru ornat
- Ardei iute (opțional)
Sparanghelul este una dintre cele mai rafinate și sănătoase legume, dar este prea puțin folosit în bucătăria românească. Cu un gust dulceag, o textură crocantă…
Un mic dejun simplu și echilibrat poate fi cheia unei zile reușite, iar pentru a-ți începe dimineața cu energie și vitalitate, combinațiile naturale de alimente…
Cum se prepară:
- Începe prin a înțepa vinetele cu o furculiță în mai multe locuri. Coace-le în cuptor sau pe plită, până când coaja este încrețită și interiorul este moale. Desigur, dacă ai posibilitatea să coci vinetele pe grătar u jar, vor fi mult mai gustoase.
- După ce vinetele s-au răcit, taie-le pe jumătate și scoate pulpa cu ajutorul unei linguri. Pune pulpa într-un castron și lasă-o să se scurgă de excesul de lichid.
- Folosește un blender sau un robot de bucătărie pentru a transforma pulpa de vinete într-un piure fin. Adaugă tahini, usturoiul tocat, sucul de lămâie și un strop de ulei de măsline.
- Aromatizează salata de vinete cu sare, piper și, opțional, ardei iute pentru cei care iubesc puțină iuțeală. Adaugă mirodeniile potrivite pentru a crea un gust distinct și autentic.
- Servește salata de vinete cu lipie sau pâine prăjită. De asemenea, poți decora salata de vinete cu felii de roșii, măsline, fâșii de ardei copți sau sâmburi de rodie.
Baba Ganoush- varianta delicioasă a salatei de vinete fără maioneză
Baba Ganoush nu numai că este o variantă sănătoasă înlocuind maioneza obișnuită, dar beneficiază și de proprietățile nutriționale ale pastei de susan, tahini, adăugând salatei, minerale precum, calciu și fier. Această salată poate fi inclusă în dieta vegetariană, vegană sau în post, deoarece nu conține ingrediente de origine animală.
Vezi și La ce temperatură se coc vinetele la cuptor. Multe persoane procedează greșit
Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te
interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!