Varza călită este o mâncare tradițională din România, apreciată de-a lungul generațiilor pentru gustul său delicios, caracterul sățios, ușurința de preparare și costul accesibil. Este o adevărată răsfățare culinară. Cu toate acestea, puțini cunosc secretul care face diferența și transformă această mâncare într-o adevărată delicatesă.
Un sfat de top al gospodinelor pricepute este să renunți la uleiul în prepararea verzei călite! În schimb, se recomandă să folosești slănină, un ingredient care va adăuga un gust senzațional preparatului. Pur și simplu pune o tigaie pe foc mic și adaugă aproximativ 100 de grame de slănină afumată, tăiată felii subțiri. Este crucial ca slănina să se topească în loc să fie prăjită, așadar, asigură-te că flacăra nu este prea puternică.
Așa cum spuneam, secretul constă în înlocuirea uleiului obișnuit cu slănina, pentru a obține un gust desăvârșit. Da, deși majoritatea dintre noi tindem să folosim ulei atunci când pregătim mâncăruri la tigaie, trebuie să știm că slănina este alternativa cu mult mai mult caracter și mai gustoasă pentru varza călită!
După ce ai topit slănina, ceapa se pune la călit. Ea trebuie prăjită până când devine translucidă, dar fără să se rumenească. Apoi se adaugă jumătate din varza frământată cu sare. Se încălzește câteva minute, până când își reduce volumul, după care se pune și al doilea strat, la foc mic.
Ulterior se adaugă o cană de apă, aproximativ 150 mililitri. Se pune capacul și se lasă varza să fiarbă la foc mic spre mediu, până când se înmoaie și se frăgezește. Se amestecă din când în când și, la nevoie, se mai adaugă puțină apă, pentru ca mâncarea să nu se lipească de fundul oalei. Dacă preferați varza la cuptor, preîncălziți-l la 180 de grade Celsius. Dacă nu, săriți peste acest pas.
Odată ce varza este bine fiartă, urmează adăugarea sucului de roșii. Important este să nu-l pui deodată, ci să-l adaugi treptat, în jur de 200 de grame, deoarece concentrația acestuia poate varia, având nevoie de mai mult sau mai puțin. Poți să-l torni treptat. Alternativ, poți folosi o lingură de bulion, mai ales cel făcut în casă, care este potrivit pentru acest preparat datorită acidității mai mari și a dulceții mai intense, ideale pentru varza călită. Nu uita să adaugi și boabele de piper, frunzele de dafin, cimbrul uscat și boiaua dulce sau afumată.