Nu mai strânge frunzele uscate din curte. Greșeala pe care mulți români o fac, de ce să renunți la acest obicei

De ce e bine să lăsăm frunzele uscate pe sol
Nu mai strânge frunzele uscate din curte. Greșeala pe care mulți români o fac, de ce să renunți la acest obicei

Persoanele care locuiesc la casă fac o mare greșeală toamna. Frunzele uscate care cad din copaci sunt strânse și aruncate apoi la tomberon, iar în unele cazuri sunt arse. Specialiștii trag un semnal de alarmă și ne explică de ce să nu mai strângem frunzele uscate din curte. Iată motivele!

Nu mai arunca frunzele uscate din grădină

Strângerea frunzelor uscate nu este benefică pomilor din curte, explică experții. Odată cu venirea toamnei, multe persoane tind să strângă și să arunce la gunoi frunzele uscate de pe jos, pentru a păstra curățenia.

Cu toate acestea, Diana Culescu, președinta Asociației Peisagiștilor din România, a mărturisit că acestă practică face enorm de mult rău mediului înconjurător De ce? Pentru că arborii și copacii se dezvoltă mai sănătos dacă extrag substanţe hrănitoare din frunzele uscate. Drept urmare, frunzele nu sunt deșeuri, ci surse valoroase pentru grădini.

Citește și: Ce trebuie să faci pentru ca mușcatele să înflorească spectaculos. 4 ponturi de la grădinarii cu experiență

În general, e bine să lăsăm frunzele pe sol, pentru că se descompun şi oferă nutrienţi plantelor. Din păcate, la noi nu se înţelege acest lucru şi se mătură de la un capăt la altul parcurile. (…) Sunt mai multe tipuri de plantaţii – unele care nu trebuie să aibă neapărat iarbă pe dedesubt, dar noi încercăm să punem gazon peste tot, pentru că nu ştiu exact de unde am înţeles noi că gazonul creşte în pădure. Nu trebuie să arate chiar tot parcul, de la un capăt la altul, la fel. Şi asta se poate vedea, de exemplu, şi la Versailles, unde se greblează frunzele de pe alei, dar între arbori sunt lăsate pe pământ”, a explicat Diana Culescu.

De exemplu, în Franța, la Versailles, frunzele uscate sunt măturate doar de pe alei,  iar celelalte sunt lăsate să se descompună, pentru a hrăni mediul înconjurător.

„Nu trebuie să arate chiar tot parcul, de la un capăt la altul, la fel. Şi asta se poate vedea, de exemplu, şi la Versailles, unde se greblează frunzele de pe alei, dar între arbori sunt lăsate pe pământ”, a mai continuat aceasta.

Arbuștii trebuie să fie tăiați periodic

Pe de altă parte, arbuștii trebuie tăiați în mod corespunzător, pentru a le permite să se regenereze și să înflorească.

Trebuie tăiate anumite specii de arbuşti în funcţie de arhitectura tipică sub care cresc. Noi nu ştim lucrul acesta, venim şi tăiem cu fierăstrăul de la un capăt la altul primăvara. Prin urmare, la noi, nu prea înfloresc arbuştii. Acesta este motivul pentru care strângem frunzele: că nu avem competenţe de altceva. Strângem frunze, tăiem iarba, atât”, a mai conchis Diana Culescu.

Citește și: Planta pe care să o cultivi în grădină până la sfârșitul lunii octombrie. E rezistentă la frig și dă roade bogate

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cine este Manfred Spendier, soțul Ancăi Dumitra din Las Fierbinți
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *