Dacă te numeri printre cei care consideră că oglinda centrală retrovizoare a mașinii are și altă întrebuințare față de cea pentru care a fost omologată, spre exemplu pentru a agăța diverse lucruri de ea, trebuie să știi că acest obicei poate deveni extrem de păgubos pentru buzunarul tău. Mai ales dacă ești prins de polițiști în trafic. Iată ce amedă poți lua.
Odorizantele, cruciulițele, brelocurile cu pozele celor dragi sau orice alte obiecte atârnate de oglinda retrovizoare a mașinii îți pot aduce amenzi usturătoare. Potrivit polițiștilor, accesoriile agățate de oglinda retrovizoare sau puse pe bordul mașinii sunt periculoase pentru șoferi, în condițile în care obstrucționează vederea, ceea ce poate duce la producerea unor accidente rutiere.
Din acest motiv au fost instituite sancțiuni drastice. Conducătorii auto care încalcă legea pot fi sancționați cu amendă cuprinsă între 1.300 și 2.900 de lei.
De asemenea, persoanele care lipesc o fotografie mare a unei persoane decedate în parbriz sau lunetă riscă să fie și ei sancționați cu amendă contravențională și cu reținerea certificatului de înmatriculare al autovehiculului.
„Constituie contravenții și se sancționează cu amendă: Aplicarea de afișe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale care restrâng sau estompează vizibilitatea sub limita legal admisă ori împiedică sau diminuează eficacitatea dispozitivelor de iluminare și semnalizare luminoasă ori citirea numărului de înmatriculare”, este prevăzut în Codul Rutier.
Totodată, pe lângă amendă, șoferilor li se reține și certificatul de înmatriculare.
Asigurarea de Răspundere Civilă Auto (RCA) este obligatorie și se încheie atunci când proprietarul înscrie un autovehicul în circulație sau odată ce polița curentă a expirat.
Citește și: Ce amendă riști, în 2023, dacă nu porți centură de siguranță. Mesajul clar al Poliției Române
Polița RCA se poate încheia pentru o perioadă de 1 – 12 luni. În cazul în care un șofer este oprit în trafic de agenți pentru un control de rutină i se va solicita să prezinte certificatul de înmatriculare al mașinii, cartea de identitate, permisul de conducere, asigurarea autovehiculului (polița RCA).
Cei care nu au asigurarea auto obligatorie valabilă riscă amenzi, precum și alte sancțiuni, conform Codului Rutier 2023. Amenda pe care o pot primi șoferii cu polițe RCA expirate este cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei. În plus, aceștia vor rămăne și fără certificatul de înmatriculare până la prezentarea documentului privind încheierea asigurării.