Nu mai ține ceapa lângă cartofi. Mulți români le depozitează greșit, de ce nu e recomandat să faci asta

Nu mai ține ceapa lângă cartofi. Mulți români le depozitează greșit, de ce nu e recomandat să faci asta

Și tu obișnuiești să depozitezi mai multe legume la un loc, pentru a economisi spațiu? Specialiștii spun că un astfel de lucru este greșit. Ceapa nu se ține niciodată lângă cartofi, altfel tuberculii se vor strica înainte de vreme. Află în rândurile de mai jos ce se întâmplă dacă procedezi așa, de fapt.

De ce să nu pui ceapă lângă cartofi

Este întotdeauna bine să ai la îndemână, în bucătărie, câteva legume. Mai ales dacă obișnuiești să gătești des. Gospodinele care cultivă legume în propriile lor grădini obișnuiesc să le depoziteze în beci sau în cămară. Cele care cumpără legume de la piață le țin într-un raft de la bucătărie de obicei.

Poate că și tu obișnuiești să ții mai multe legume în același raft de la bucătărie, pentru a economisi spațiul. Nu întotdeauna aceasta este o alegere bună. Există legume care nu ar trebui depozitate niciodată împreună, cum este cazul cepei și a cartofilor, potrivit specialiștilor în grădinărit.

Ceapa nu ar trebui depozitată niciodată în același loc cu cartofii, fiindcă durata de valabilitate a legumelor se scurtează astfel. În spatele acestui fenomen se află o explicație cât se poate de logică, ce te poate ajuta probabil să înțelegi și motivul pentru care ți s-au stricat unele legume foarte rapid.

Ceapa emite un nivel ridicat de gaz etilenă, acesta reprezentând un hormon vegetal care determină și sporește în același timp creșterea și dezvoltarea plantelor. Dacă depozitezi ceapa lângă cartofi, procesul de coacere a tuberculilor va fi sporit. Așa, cartofii se vor strica mai repede decât trebuie.

Cum se depozitează ceapa corect

Când vrei să depozitezi ceapa, este important să ții cont de câteva reguli de bază. Pentru început, ceapa trebuie ținută afară, într-un loc cald și uscat, timp de câteva zile, pentru a se răcori și usca de umiditatea din sol, mai ales dacă ai recoltat-o direct în grădina ta.

După câteva zile, pune ceapa în pungi sau în lădițe de dimensiuni medii, pentru a nu fi înghesuită și depoziteaz-o într-un loc răcoros și uscat, în care aerul să circule foarte bine. Temperatura ar trebui să fie de maximum 15,5 grade Celsius, potrivit experților în grădinărit.

Citește și: Leguma pe care să o adaugi în apa în care fierbi cartofii pentru piure. Trucul folosit de marii bucătari pentru un gust deosebit

Ai grijă totuși să nu depozitezi ceapa întreagă la frigider. Mediul din interiorul acestui aparat electrocasnic este unul umed. Dacă ții ceapă la frigider pentru că nu ai alt loc în care să o pui, verific-o periodic de semne de putregai și îndepărtează-l imediat, pentru a nu avea impact asupra altor legume.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
7.8 5 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *