Făina este un ingredient fundamental în bucătărie, folosit într-o varietate de rețete, de la pâine și prăjituri, până la paste și alte aluaturi. Cu toate acestea, mulți oameni se confruntă cu problema deteriorării acesteia mai devreme decât este cazul. Iar locul de depozitare poate fi un factor determinant în această ecuație. Iată de ce nu ar trebui să mai ții făina la temperatura camerei și care este locul ideal de depozitare. Astfel poate păstra până la trei ani.
De regulă, făina este depozitată într-un dulap din bucătărie sau în cămară, alături de alte ingrediente. Atunci când mergi la magazin să cumperi făină, este evident că o găsești la temperatura camerei. Probabil că din acest motiv, majoritatea oamenilor alege să o depoziteze astfel și acasă.
Atunci când este ținută la temperatura camerei, făina poate fi păstrată între 3 și 8 luni. Însă pentru a fi sigur că nu se mai deteriorează atât de repete, poți schimba locul de depozitare al acesteia. În acest mod vei reuși să economisești și bani, întrucât nu vei mai fi nevoit să cumperi făină pentru o perioadă îndelungată.
Cel mai bun loc în care poți ține făina este frigiderul. La rece, aceasta rezistă până la un an. Iar dacă vrei să ai făină proaspătă și mai mult, alege să o depozitezi în congelator, unde poate ține și câțiva ani. Trebuie, însă, să o pui într-un recipient sigilat pentru a preveni apariția mirosurilor neplăcute.
De regulă, făina albă ține mai mult decât cea integrală de grâu, care se poate strica mai repede. Motivul ține de modul lor de procesare.
Citește și: De ce să presari făină în chiuvetă. După ce afli asta, doar așa vei proceda. Te ajută să economisești bani
Multe gospodine aleg să arunce făina după ce a depășit termenul de valabilitate. Dar acest ingredient poate fi folosit nu doar la preparatele culinare, ci poate fi de ajutor și în alte îndeletniciri casnice. Spre exemplu, dacă vrei să cureți obiectele sanitare din inox sau alamă, poți apela cu încredere la făină expirată. De asemenea, este un aliat de nădejde pentru a curăța grăsimea de pe aparatele electrocasnice.
Făina îți poate fi de ajutor și în cazul în care ai murdărit din greșeală parchetul, faianța, gresia sau țesătura hainelor cu ulei, vin, noroi, sânge etc. Tot ce trebuie să faci este să aplici făină din abundență pe pată și să lași să acționeze, fără a freca, timp de câteva minute, până la câteva ore. La final, îndepărtează reziduurile de făină prin măturare sau aspirare.
Totodată, poți folosi acest ingredient și ca un repelent natural împotriva furnicilor. Presară făină în locurile din casă, curte sau magazie în care ai furnici și vei scăpa îndată de ele.