Vinetele sunt unele dintre cele mai apreciate legume de la noi din țară, datorită gustului lor și a versatilității lor în bucătărie. Toate gospodinele vor să le aibă în casă pentru a le prepara și în timpul sezonului rece. Află că este extrem de simplu să pregătești câteva borcane pentru iarnă, iar toți apropiații o să îți laude rețeta. De acum înainte, nu va mai trebui să pui vinetele în congelator!
Iubești vinetele și te gândești cu groază că vine iarna și nu le vei mai avea în propria grădină? Ei bine, atunci această rețetă este pentru tine. Ea te va salva în timpul sezonului rece. Legumele tale preferate vor fi bine păstrate pe termen lung.
Pentru această rețetă extraordinară vei avea nevoie de următoarele ingrediente: vinete, sare și ulei. Acum, tot ceea ce trebuie să faci este să coci legumele pe flacără, după care să le cureți de coajă și să le lași pe un grătar să se scurga bine lichidul din ele, apoi să le toci în bucăți potrivite.
Mai departe, este foarte important să speli bine borcanele și să le usuci. Acum, se pun bucățile de vinete în borcane, apoi se adaugă o lingură de sare și se completează cu ulei cât să acopere legumele.
Se pun capacele și se sterilizează totul cam o jumătate de oră, la foc mic. Se lasă să se răcească în oală, apoi se scot borcanele și se așează în cămară. Spor la treabă!
Citește și Zacuscă de vinete ca acum 100 de ani. Gospodinele de la țară păstrează rețeta asta cu sfințenie!
Se spală borcanele și capacele. Acum, se pun borcanele într-o tavă si se bagă tava în cuptorul rece. Se aprinde cuptorul la 150 de grade și se lasă borcanele să se sterilizeze timp de un sfert de oră.
Acum, se taie vinetele în felii groase de un centimetru și se presară sare grunjoasă peste ele, pe ambele părți. Se lasă așa timp de o jumătate de oră, apoi se tamponează cu un prosop de hârtie pentru a se îndepărta excesul de apă.
Se frig feliile de vinete pe ambele părți, pe un grill de teflon sau într-o tigaie. Între timp, se pune sucul de roșii la fiert împreună cu cimbrul, piperul și sarea neiodată.
De asemenea, se adaugă și ardeiul iute curățat de semințe și se taie în două pe lung. Înainte de a turna sucul de roșii în borcane, însă, se îndepărtează ardeiul iute.
Se scoate tava cu borcane din cuptor. Se pune câte o lingură de suc de roșii în fiecare borcan, apoi se adaugă feliile de vinete. Între ele, se pune usturoi tocat mărunt și frunze de busuioc.
Pe măsură ce se adaugă feliile de vinete în borcan, se toarnă și suc de roșii, pentru ca feliile să nu rămână lipite. Mai departe, se încinge cuptorul la 120 grade și se introduce tava cu borcanele în cuptor pentru o jumătate de oră.
Se sterilizează borcanele prin fierbere. Se lasă să se răcească în oală, apoi se scot și se așează în cămară. Spor la treabă!