Supa de găluște este una dintre cele mai pregătită în bucătăriile gospodinelor românce. Există însă o mulțime de rețete, dar și trucuri care promit ca gustul final să fie deosebit. Trebuie însă să știi ce reguli e important să respecți și cum să prepari găluștele astfel încât să iasă moi.
Pentru a face găluște pufoase și gustoase este nevoie să ții cont de cantitățile pe care le folosești. Cel mai important este grișul și cantitatea corectă a acestuia. Dacă nu vei respecta cantitățile, găluștele vor fi fie mai tari sau fie se vor sfărâma cu rapiditate. Potrivit rețetei tradiționale, e necesar ca grișul și oul din compoziție să aibă o cantitate identică. Pentru măsurare oului, poți folosi un cântar de bucătărie. După ce măsori cantitatea oului, poți pune grișul.
În situația în care nu ai un cântar de bucătărie, experții vin cu trucuri. Pentru un ou de dimensiuni medii vei avea nevoie în jur de cinci lingurițe de griș. Nu uita să adaugi sare în compoziție. Dacă îți dorești ca găluștele să iasă pufoase, poți adăuga un vârf de bicarbonat de sodiu.
Pe lângă ou și griș, pentru găluște mai ai nevoie de 50 grame de unt, 150 ml de lapte, o linguriță de praf de copt, sare și piper după gust.
Mai întâi pune într-o oală aproximativ doi litri de apă și lasă să fiarbă. Pentru un gust mai bun, aduagă în apa pe care ai pus-o la fiert și o linguriță de sare. Într-un bol pune untul, cele două ouă, sarea și piperul și amestecă-le bine. Adaugă apoi laptele, grișul, praful de copt și bicarbonatul de sodiu și amestecă foarte bine. După ce apa a fiert, poți lua câte o lingură din compoziție și o poți scufunda în aceasta. Când acestea se ridică la suprafață, înseamnă că sunt gata.
Pentru a te asigura că supa va avea un gust foarte bine și consistența dorită, folosește carne de pui cu os. Spală bine carnea și pune-o la fiert în apă cu sare. Focul trebuie să fie mediu până când apa din oală se înfierbântă fară a da în clocot, apoi se reduce la minimum. Cu o lingură sau o spumieră se adună spuma formată la suprafață de câteva ori până nu se mai formează. Apoi adaugă legumele tăiate, o foaie de dafin și se lasă pe foc până când sunt fierte suficient.