Nu opri niciodată mașina cu aerul condiționat pornit. Greșeala uriașă pe care o fac mulți șoferi, fără să își dea seama

De ce să nu mai oprești niciodată mașina cu aerul condiționat pornit
Nu opri niciodată mașina cu aerul condiționat pornit. Greșeala uriașă pe care o fac mulți șoferi, fără să își dea seama

Odată cu venirea verii și creșterea temperaturilor, utilizarea aerului condiționat a devenit esențială pentru șoferi. O temperatură de peste 35 de grade Celsius în habitaclul mașinii poate afecta capacitățile șoferului la fel de mult ca o alcoolemie de 0,5 la mie. Direcția Generală a Traficului recomandă ca acesta să fie folosit pentru a reduce temperatura crescută din interiorul vehiculului, însă trebuie fim atenți și la alte lucruri.

Ce se întâmplă dacă oprești mașina cu aerul condiționat pornit

Temperaturile foarte ridicate și expunerea la soare pot afecta negativ autovehiculele, deteriorând prematur componentele și sistemele încorporate. Specialiștii recomandă șoferilor să țină cont de unele sfaturi pentru a proteja mașina și pentru a reduce la minim efectele negative ale căldurii excesive.

Primul sfat este deja unul pe care foarte mulți șoferi, dacă nu chiar toți, îl aplică în sezonul cald, respectiv parcarea autoturismului într-o zonă umbrită, fiind și cea mai bună măsură pentru a evita radiația solară directă. Pentru interior, alegerea cea mai bună este utilizarea unui parasolar, accesoriu ce protejează elementele din plastic și din piele de razele nocive ale soarelui, ce ar putea accelera deteriorarea acestora.

O componentă foarte importantă a mașinii, și anume bateria, poate suferi uzuri grave dacă nu este luat în seamă sfatul specialiștilor. Compresorul de aer condiționat sau de climatizare necesită o cantitate considerabilă de energie pentru a funcționa. Dacă este activată la pornirea mașinii sau dacă nu este oprită înainte de a opri vehiculul, bateria poate suferi, scurtându-și semnificativ durata de viață și punându-i pe șoferi în pericol.

O problemă și mai gravă este acumularea de umezeală în canalele de ventilație, ceea ce poate conduce către reparații costisitoare. Condensul generat de compresor se poate acumula în aceste pasaje și poate cauza daune considerabile.

De ce să nu pornești aerul condiționat imediat ce te-ai urcat în mașină

În manualele de utilizare a automobilelor există recomandarea de a deschide geamurile maşinii înainte de a porni instalaţia de aer condiţionat, menționându-se că această acțiune mărește performanța mașinii. Atunci când autoturismul este parcat la umbră, în interiorul lui se acumulează 400-800 mg de benzen, iar situația se înrăutățește atunci când este lăsat în soare. La temperatura de peste 16 grade Celsius, nivelul de benzen crește până la 2000-4000 mg, adică de peste 40 de ori mai mult decât limita admisă.

Când stai în maşină cu geamurile închise inhalezi benzen, iar această toxină are efecte nocive asupra ţesutului osos, a ficatului şi a rinichilor, existând riscul apariţiei cancerului.

Așadar, este recomandat să nu deschideți aerul condiționat prea devreme, ci să deschideți geamurile mai întâi, dar și să opriți aerul condiționat cu câteva minute înainte de a opri mașina. Acest lucru permite refacerea corectă a bateriei, iar umezeala să se evapore în mod natural.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *