Nu pune niciodată acest ingredient în varza murată. Îi vei strica tot gustul și nici nu va rezista toată iarna

Sfaturi de la gospodine
Nu pune niciodată acest ingredient în varza murată. Îi vei strica tot gustul și nici nu va rezista toată iarna

La o primă vedere a rețetei pentru varză murată ai crede că este destul de simplu de pregătit. Există însă câteva detalii care nu trebuie să îți scape deoarece gustul verzei poate fi stricat ușor și, de asemenea, aceasta nu va rezista dacă nu sunt respectate regulile.

Nu pune niciodată acest ingredient în varza murată

Există un ingredient care nu trebui pus niciodată un butoiul cu varză murată deoarece îi strică gustul și din cauza lui nu va rezista toată iarna. Acest ingredient este chiar sarea fină. Niciodată nu se folosește sare fină atunci când se pune varză la murat. Se folosește doar sare grunjoasă. Cantitatea de sare? Se pune o lingură de sare pentru fiecare litru sau 10 linguri pentru o găleată de apă.

Dacă știi că locul în care va sta butoiul cu varză nu este unul tocmai răcoros, folosește o lingură de sare plină, nu rasă. Chiar dacă varza va fi puțin mai sărată, ea poate fi pusă la desărat cu ceva timp înainte de a fi folosită în preparate.

Nu folosi hrean la varza murată

Hreanul este foarte bun și poate fi folosit la murături, dar nu și la varză murată. Potrivit celor mai iscusite bucătărese, hreanul va întări frunzele de varză. În cazul gogonelelor, castraveților, gogoșarilor este potrivit deoarece le va face să fie crocante.

Ce trebuie să așezi pe fundul butoiului

Înainte de a pune varza în butoi este bine să așezi următoarele pe fundul acestuia: un știulete de porumb sau boabe de porumb, mărar uscat, o gutuie tăiată în două, cimbru, foi de dafin și piper. Ulterior, apa în care ai dizolvat saramura trebuie pusă astfel încât să acopere varza. Deasupra verzei se pune ceva greu care să o apese în saramură.

La ce temperatură trebuie ținută varza murată

Varza devine acră cel mai rapid la o temperatură de 25 de grade. Astfel va fi gata în șapte zile. La fiecare grad sub cele 25 de grade se adaugă patru zile la timpul nominal de murare. Așadar, la o temperatură de 20 de grade varza se va mura în 17 zile. Temperatura optimă de murare este de 18 grade. Așa va deveni acră în 21 de zile. Dacă doriți să faceți varză murată la o temperatură de 5 grade Celsius, trebuie să știți că ea va deveni acră după 87 de zile, adică aproximativ trei luni.

După ce se încheie procesul de fermentație lactică, varza murată se păstrează pentru timp îndelungat la temperaturi mai mici de 15 grade Celsius.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8.5 36 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *