Tigăile sunt unele dintre cele mai importante instrumente care nu pot lipsi niciodată în bucătăria noastră. Există multe tipuri, dimensiuni, materiale și chiar și noi înșine atribuim o sarcină diferită fiecăreia. Însă indiferent de cât de puternice și rezistente par, dacă nu suntem atenți le putem strica pe termen scurt sau mediu cu obiceiurile noastre greșite.
Cele mai bune tigăi sunt tot timpul și cele mai scumpe. Astfel ni se pare foarte frustrant că sunt stricate în doar câteva luni când ar trebui să ne dureze ani și ani. Chiar dacă ni se pare mai ușor să o spălăm atunci când e încă fierbinte, spălarea lor imediat după utilizare este o greșeală gravă.
Experții de la All-Clad și Calphalon au declarat pentru Huffington Post că punerea unei tigăi încinse sub apă mult mai rece produce un șoc termic care vă poate strica tigaia în acel moment sau pe termen scurt sau mediu.
Acest șoc termic provoacă deformări în tigaie care nu îi permit să stea corect pe suprafața plitei sau aragazului. În plus, metalele din tigăi se extind ușor atunci când sunt încălzite și revin în mod natural la dimensiunea lor atunci când sunt lăsate să se răcească. Dacă nu le permitem să se răcească încet, nu numai că le putem determina să se deformeze, ci și să se spargă, mai ales atunci când sunt mai subțiri, scrie viviendoencasa.mx.
„Dacă tigaia se răcește puțin câte puțin, își va recăpăta dimensiunea inițială fără probleme. Uneori deformarea este temporara si tigaia își recapătă forma pe măsura ce se răcește, mai ales daca tigaia este rezistentă. În alte cazuri, deformarea este permanentă, mai ales dacă este făcută cu un material mai fin. Cu toate acestea, faptul că pui tigăi calde sub apă rece afectează toate tigăile”, a declarat Philicia Frasson, manager de produs la All-Clad.
Cele din oțel inoxidabil trebuie răcite treptat înainte de a fi puse sub jetul de apă. Abia după câteva minute pot fi spălate cu un burete cu detergent. Dacă pata din tigaie este dificil de curățat, puteți lăsa tigaia să se răcească, apoi adăugați apă și bicarbonat de sodiu și încălziți treptat, încercând să curățați cu o lingură de lemn. Nu folosiți produse de curățare abrazive pentru tigăi cu nonstick. Pentru tigăile din fontă nu se recomandă utilizarea detergentului de vase. Acestea pot fi spălate cu o perie și apă fierbinte șu ulterior uscate, astfel încât să nu ruginească.