Sunt mulți șoferi care obișnuiesc să urce la volan fără a avea actele la ei, iar la un control al poliției au toate șansele să primească o amendă usturătoare din cauza neglijenței lor. Iată ce sancțiune poți primi din partea oamenilor legii, dacă ești oprit în trafic și nu ai acest document la tine.
Indiferent de experiența de la volan și conduita în trafic, mai devreme sau mai târziu vei avea experiența unei opriri în trafic. Fie că vorbim de o neregulă pe care a constat-o agentul, sau că te-a tras pe drepata în cadrul unui filtru, există reguli de ambele părți.
Atunci când un echipaj de poliție te-a oprit în trafic ți se vor solicita, în original, următoarele documente: actul de identitate, permisul de conducere și certificatul de înmatriculare. În prinvința asigurării RCA, aceasta poate fi prezentată atât în copie xerox, cât și sub formă de fotografie, pe ecranul unui telefon.
În cazul în care nu ai la tine documentele solicitate de agent, te poți alege cu o amendă usturătoare. Pentru șoferii care nu au talontul auto la ei, sancțiunea pleacă de la 870 de lei și poate ajunge până la 1160 de lei. În plus, conducătorii auto aflați în această situație pot fi penalizați și cu 6-8 puncte de amendă.
Citește și: „Care este cel mai lung drum din România. Nu mulți șoferi știu de el”
În Codul Rutie, la Capitolul V – „Reguli de circulație” este prevăzut faptul că „participanții la trafic sunt obligați ca, la cererea polițistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare sau de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum si alte documente prevăzute de lege”.
Există însă și cazuri excepționale în care, spre exemplu, îți poți pierde talonul sau documentul ți s-a furat. Trebuie însă să știi că aceste situații nu te absolvă de vină. Așadar, recomandarea fermă este ca în astfel de cazuri să nu conduci autovehiculul.
Ceea ce trebuie să faci însă este să mergi la un Serviciu Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor și să declari certificatul de înmatriculare pierdut.
Nu uita că în același timp trebuie să depui următoarele documente:
În cazul în care vrei să schimbai certificatul de înmatriculare ca urmare a faptului că s-a deteriorat, trebuie să adăugi documentelor menționate anterior și talonul auto vechi.
Dacă nu te poți prezenta personal, ai nevoie de o procură autentificată la notar.