În fiecare an, pe data de 20 iulie, românii îl sărbătoresc pe Sfântul Ilie. Această zi este prilej de petrecere pentru cei care îi poartă numele și care își serbează ziua onomastică. Lista de nume care se sărbătoresc de Sfântul Ilie este destul de amplă, fiind multe prenume derivate de la acest sfânt. Tu știi cui să spui ”La mulți ani!” în această zi de sărbătoare?
Ziua de 20 iulie, în care este celebrat Sfântul Ilie, reprezintă prilej de sărbătoare pentru aproximativ 127.000 de români. Potrivit datelor de la Evidența Populației, atâția conaționali poartă prenumele Ilie sau derivate de la acesta. Aproximativ 111.000 dintre aceștia sunt bărbați, iar restul femei.
Citește și: Când este Sfântul Ilie 2023. Pe ce dată pică
Cele mai comune nume care se sărbătoresc în această zi sunt: Ilie, Iliuță și Lică. Există însă mult mai multe prenume derivate de la Ilie, iar dacă ai cunoștințe care le poartă, trebuie să le spui ”La mulți ani!” în această zi. Iată care sunt acestea:
Ilie este un nume de origine ebraică și provine de la Elijah. În prezent, el este întâlnit în România atât ca prenume, cât și ca nume de familie. Numele Ilie este menționat în Vechiul Testament, după cum urmează: ”Strângând întreg poporul la muntele Carmei, Ilie cere fiilor lui Israel să hotărască cărei divinități i se vor închina în viitor. În urma unei probe a focului câștigată de Ilie, poporul s-a convins că ‘Domnul este adevăratul Dumnezeu’”.
Se spune că aceia care poartă numele Ilie sunt determinați și muncitori. Au multă voință și știu cum să-și conserve energia. Sunt disciplinați și ordonați, însă pot fi orgolioși și încăpățânați.
Citește și: Calendar ortodox iulie 2023. Ce sărbători importante sunt în această lună
Se spune că Sfântul Ilie este ocrotitorul recoltelor, dar și al aviatorilor. Nu doar cei care îi poartă numele îi pot cere ajutorul în această zi de sărbătoare, ci toți oamenii. De Sfântul Ilie, poți rosti o rugăciune care să te ajute să îți îndeplinești orice dorință. Rugăciunea către Sfântul Ilie Tesviteanul se rostește între 00:00 și 3:00 noaptea, când se spune că se deschid porțile cerului.
”Depărtează de la noi, preamărite proorocule, prin mijlocirea ta către Domnul, dreapta mânie a lui Dumnezeu; apără orașele, satele și țara noastră de secetă, de foamete, de furtuni năpraznice, de cutremur, de boli și răni aducătoare de moarte, de neînțelegeri între frați, de năvălirea asupra noastră a altor neamuri și de războiul cel dintre noi. Prin rugăciunile tale, preamărite, întărește poporul nostru binecredincios și ajută-l în toate faptele lui bune.
Mijlocește, proorocule al lui Dumnezeu, păstoriților noștri râvna fierbinte către Dumnezeu, purtare de grijă pentru mântuirea sufletească a păstoriților, înțelepciune în purtare și învățătura, cucernicie și tărie în ispite; judecătorilor dăruiește-le nepărtinire și lepădare de pofta câștigurilor, dreptate și milă față de cei obijduiți; tuturor cârmuitorilor purtare de grijă față de supuși, milă și dreaptă judecată, iar dreptcredincioșilor supunere și ascultare față de cârmuitori, cum și îndeplinirea cu sârguință a tuturor îndatoririlor lor; ca astfel, în pace și cucernicie, să petrecem veacul acesta.
Să ne învrednicim de împărtășirea bunătăților celor veșnice în Împărăția lui Dumnezeu și a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Căruia I se cuvine cinste și închinăciune, împreună cu Tatăl cel fără de început și cu Preasfântul Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”